El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha entrat a tràmit parlamentari aquest dimarts la proposició de llei per despenalitzar l’avortament en determinats supòsits com ara en cas de perill per a la salut de la gestant i, abans de les dotze setmanes, en cas que la gestació hagi estat fruit d’un delicte o en cas de malformacions del fetus, tal com ja van presentar el 2005. Bartumeu ha dit que vol creure que vuit anys després que els liberals rebutgessin la proposta, ‘ara hagin evolucionat’, i en aquest sentit ha fet referència a ‘persones de l’òrbita liberal que havien tingut responsabilitats al Govern ara diguin que no es volen tornar a equivocar’. Pel que fa a les veus que diuen que aquesta proposició de llei pot fer trontollar les institucions, Bartumeu ha volgut deixar clar que ‘respectem les institucions’ i que la proposta és ‘plenament constitucional’.

La proposició de llei té com a objectiu modificar el Codi Penal per despenalitzar l’avortament en cas de perill per a la vida o la salut de la gestant; i, dins de les primeres dotze setmanes, en cas que la gestació hagi estat fruit d’un delicte a la genètica o reproducció humanes o contra la llibertat sexual, i en el supòsit de malformacions del fetus que li impedeixin fruir d’unes condicions físico-psíquiques mínimes per gaudir de l’existència.

Jaume Bartumeu ha estat l’encarregat d’entrar el text a tràmit parlamentari, amb la voluntat que el Govern emeti un informe favorable, pugui ser pres en consideració i finalment aprovat, a diferència de fa vuit anys, quan els liberals van rebutjar el mateix text. Bartumeu espera que ara els parlamentaris de l’òrbita liberal hagin evolucionat, i que les postures com l’expressada per l’exministra Mònica Codina ‘siguin majoria a les files de DA’.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha afegit que ‘cal deixar-nos d’hipocresies’, criticant que hi hagi persones que diuen que no cal despenalitzar l’avortament a Andorra ‘perquè fent uns quants quilòmetres ja es pot fer’. En canvi, des del PS consideren que ‘les dones andorranes no han d’estar obligades a marxar de casa seva per solucionar una situació dramàtica com aquesta’.

Bartumeu també ha volgut deixar clar que la intenció és despenalitzar la interrupció de la gestació només en determinats supòsits, ja que no pretenen una liberalització total de l’avortament, i volen evitar que algú pugui argumentar que és una proposta radical o revolucionària.

Pel que fa a les crítiques sobre el fet que no hagin tingut en compte les institucions del país, Bartumeu ha assegurat que ells respecten les institucions i que és una proposta plenament constitucional, i si algú considera que no ho és, ha recordat que es pot dirigir al Tribunal Constitucional. També ha demanat que de la mateixa manera que ells respecten la llibertat de consciència, ‘entenem que tothom ha de respectar el dret a la iniciativa legislativa’.

En relació a les declaracions de la subsíndica general, Mònica Bonell, considerant que la proposició de llei podia fer trontollar les institucions, Bartumeu considera que són paraules ‘una mica altisonants’ i que en el moment de la votació ‘ja veurem com ho argumenta’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada