Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata han presentat una sèrie d’esmenes per “corregir el desgavell” que suposa la modificació de la llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals presentada pel Govern. Des de la formació s’ha expressat la “sorpresa” per un text que dona “màniga ampla” a l’executiu per autoritzar a treballar al país a persones que no compleixin els requisits legals o de les diferents entitats per exercir la professió titulada, fet que, alerten, pot posar “en risc” molts d’aquests sectors. Les propostes de modificacions tramitades preveuen, per una banda, fer que els col·legis hagin d’emetre un informe vinculant abans de tirar endavant aquests permisos i, per l’altra, reforçar-ne els estatuts, amb les condicions que en ells estableixin, i impulsar-ne la seva publicitat al BOPA.

El parlamentari Gerard Alís ha remarcat que el text va generar “una sorpresa inicial” tot posant en relleu que “es va entrar una mica d’amagatotis del conjunt de ciutadans”. I és que “sembla que es dona màniga ampla al Govern per autoritzar professionals saltant-se els requisits col·legials i estàndards marcats per la llei”, fet que “ens espanta i ens preocupa perquè és un canvi substancial en el que era la normativa fins ara”. Aquesta inquietud també afecta els representants dels diferents col·legis professionals, com ha quedat patent en les reunions mantingudes en les darreres setmanes. “També ens sobta que vulguin emparar el canvi en la implementació d’una directiva europea”, apunta Alís. I és que, indica, “no és que no siguem favorables a adoptar normatives comunitàries”, més en el marc de la possible signatura d’un acord d’associació, però des del PS s’entén que “al punt que estem ara no cal precipitar-se tant i causar un greu perjudici per les professions”.

Per això, els consellers generals del PS, després d’avaluar i descartar la presentació d’una esmena a la totalitat, sí que ha formulat fins a nou de parcials per intentar corregir “el desgavell” del projecte legislatiu i, a la vegada, “reforçar la situació dels professionals liberals”. Les propostes de modificacions del text tenen dos objectius principals.

Per una banda, hi ha la voluntat d’introduir l’obligació per part de Govern, abans d’autoritzar l’exercici a un professional que no compleixi els requisits, de tenir “l’informe previ i vinculant del col·legi o l’associació corresponent”, que també tindrà la possibilitat d’impugnar, amb efectes suspensius fins a una resolució ferma, el decret. El PS argumenta que “aquesta habilitació ha de ser excepcional i per aquest motiu s’entén que temporal” i defensa que “aquestes modificacions permeten assegurar i garantir la qualitat de la prestació que els professionals titulats han d’oferir a Andorra”.

Per l’altra banda, les esmenes del PS també volen enfortir els col·legis, que tenen com a especial funció el foment de l’autoregulació i el control de qualitat de la professió. Es vol “reforçar el pes legal de la llei específica de regulació de la professió així com dels estatuts”. També es proposa que aquests darrers hagin de ser publicats al BOPA.

Text i foto PS

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada