El Partit Socialdemòcrata (PS) no està conforme amb el text final de la llei general de l’allotjament turístic tancat per la comissió d’Economia del Consell General. Per això els seus parlamentaris han presentat fins a 7 reserves d’esmena per debatre al ple alguns dels canvis proposats i que van ser refusats per la majoria demòcrata dins de l’òrgan de treball. La consellera general Rosa Gili ha explicat que no estan “satisfets” amb la forma com ha quedat el projecte legislatiu que es votarà al ple, tot lamentant que “s’han refusat la majoria d’esmenes que s’havien presentat”.

Un primer aspecte que els socialdemòcrates volen defensar davant de tota la cambra és la creació d’un únic registre d’allotjaments turístics on figurin tots els tipus d’establiments. En les motivacions de l’esmena, els consellers defensaven que “seria procedent a nivell sistemàtic, per una millor regulació del sector i a nivell operatiu per atorgar una major seguretat jurídica a operadors i clients”. També es posava en relleu la importància de fer públiques les dades de les empreses, establiments i allotjaments inscrits a través d’una guia a la web del departament competent en matèria de Turisme.

El PS també havia proposat via esmena una simplificació dels tràmits necessaris a l’hora de posar en marxa un allotjament turístic. En concret, entenia que es podia regular mitjançant el procediment conegut com de “declaració responsable”. Així, el titular del negoci hauria de declarar el “compliment de les normatives turístiques que li siguin d’aplicació” i això ja “habilita de forma immediata per a l’exercici de l’activitat o la posada en funcionament de l’allotjament sota la responsabilitat del seu titular, sens perjudici dels règims d’intervenció administrativa no turística”. La idea no ha estat recollida tampoc en el text final malgrat que, com ha apuntat Gili, anava en la línia de “simplificar els tràmits”.

Un altre dels punts claus que el PS defensava feia referència a la possibilitat de poder cedir habitacions d’un pis com a allotjament turístic, opció que no ha estat acceptada en la comissió, malgrat ser una situació reconeguda a països veïns. També es volia incrementar el percentatge d’apartaments a partir del qual un edifici s’havia de destinar totalment a ús turístic. El text inicial plantejava un 75% i des de la formació es demanava que s’augmentés a un 90%. De fet, en comissió aquest percentatge s’ha acabat reduint fins al 50%, un fet que Gili ha deixat clar que, a l’entendre dels socialdemòcrates, “no és adequat”.

Una altra de les reserves d’esmena pretén que siguin tots els allotjaments, i no només els habitatges d’ús turístic, els qui hagin de garantir l’accés per a persones amb mobilitat reduïda i que això s’acabi regulant en un mateix reglament.

A l’hora de valorar el resultat de tot el treball fet en comissió, la consellera general del PS s’ha mostrat crítica. “No ens satisfà com ha quedat la llei, que és més o menys com l’havia entrat Govern. De fet, de les moltes esmenes presentades, gairebé no se n’ha acceptat cap”, ha indicat. Gili ha explicat també que les reserves d’esmena presentades “tracten els temes que ens semblen més rellevants, com la idea de simplificació de tràmits, fer un registre global del turisme perquè ara queda molt compartimentat, el percentatge de pisos turístics a un edifici o les millores d’accessibilitat”.

PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada