Text i foto: PS

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alis, Rosa Gili i Pere López han presentat aquest dilluns la seixantena d’esmenes presentades al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018. Des de la formació s’aposta, entre altres peticions, per la reducció dels costos que es carreguen al Fons de Reserva de Jubilació, la congelació dels lloguers, la limitació dels beneficis d’Andorra Telecom i FEDA que acaben traspassant-se a Govern, la supressió de noves contractacions a vàries entitats públiques o l’aposta per inversió en projectes innovadors i no únicament en via pública. Els parlamentaris també han remarcat que, en cap cas, la tramitació del text s’ha vist retardada per l’afer de la reorganització del grup mixt, el que queda evidenciat pel fet que, malgrat haver-se reconduït tot, encara no s’ha convocat la primera de les comissions de Finances que l’ha de tractar.
 
En aquest sentit, López ha volgut deixar clar que “algunes consideracions que s’han fet no són gens justes” i ha apuntat que “tothom sabia que no es bloquejava res i que no es podia celebrar cap reunió amb caràcter imminent”. I és que, ha recordat, des de Sindicatura s’havia d’analitzar les esmenes presentades per poder-les validar i, enguany, hi ha hagut “un nombre important, més elevat que altres cops”. A més, aquestes no arriben als responsables del Consell General fins a un cop el pressupost supera el debat de les esmenes a la totalitat. Per tant, “no respon a la realitat que es digui que hi ha hagut un bloqueig”. De fet, “més aviat el retard respon al fet que Govern va tramitar tard el projecte”. 
 
Pel que fa a les 60 esmenes presentades, els consellers del PS les han volgut agrupar, en la seva majoria, en diferents blocs, que han anat desgranant:
 
Fons de reserva de jubilació
Així, fins a 10 propostes de modificació fan referència a reduir les partides de despeses imputades al pressupost del Fons de Reserva de Jubilació. “Sempre hem criticat que tingués entitat jurídica pròpia perquè suposa més costos de funcionament i, any rere any, es demostra que ha de suportar despeses que el perjudiquen directament”, ha argumentat Alís. Per això, la voluntat és reduir-les, en especial els 1,2 milions en concepte de despeses financeres: “Es tracta d’una quantitat elevada i entenem que cal un esforç de negociació”.
 
Propostes en relació a l’habitatge
El PS també intenta introduir via pressupost mesures que, considera, poden ajudar a pal·liar la complicada situació que travessa el mercat de l’habitatge. Per això, demana que es congelin les rendes de lloguer i, per tant, que no se’ls apliqui la pujada del 2,6% que seria preceptiva si se segueix l’Índex de Preus al Consum amb què es va tancar el 2017. A més, es proposa reduir el termini de preavís per poder deixar un pis o un local comercial. 
 
The Cloud
Una altra de les esmenes a les quals el PS dóna una gran importància és la supressió dels vuit milions d’euros que Andorra Telecom vol destinar durant el 2018 a la construcció de l’edifici The Cloud. “És un projecte buit que no està prou treballat i que genera bastant oposició per part de molta gent”, ha recordat Gili, que ha defensat la necessitat que els diners que no s’inverteixin en aquesta obra faraònica es destinin a “inversió en xarxa, maquinària i equipaments perquè continuem escoltant queixes per deficiència del servei”. 
 
ETR la Massana
Via esmena al pressupost de FEDA, el PS també proposa que s’ajorni la construcció de l’estació transformadora que la companyia energètica vol fer a la zona de l’Aldosa. Gili ha argumentat que “calen més estudis sobre la ubicació” i ha defensat que “hi ha una oposició ciutadana molt important que planteja coses comprensibles”. Entre aquestes, hi hauria la proposta “d’un terreny que pot complir igualment la funció”. Per això, “demanaríem que es posin en marxa nous estudis sobre altres ubicacions més aïllades de nuclis habitats”. 
 
Beneficis Andorra Telecom Feda
Un any més, els socialdemòcrates consideren necessari reduir el volum de beneficis que distribueixen a Govern les dues empreses públiques. López ha volgut posar sobre la taula el fet que “aquesta obtenció de guanys rau, en part, en el fet que els ciutadans paguem un sobrecost pel servei”. Al seu entendre, davant unes despeses cada cop més disparades, “el Govern s’ha instal·lat en un recurs fàcil: mantenir o pujar tarifes”. I ha alertat que, en alguns casos, suposen costos importants per famílies o empreses. 
 
Despeses de les noves contractacions
Una important sèrie de les esmenes presentades pel PS persegueixen limitar les noves contractacions que els diferents pressupostos preveuen a entitats públiques com Andorra Telecom, FEDA, el Consell Regulador del Joc, Andorra Desenvolupament i Inversió, l’AREB o alguns departaments de Govern. Per a López, aquesta sèrie de noves contractacions es vinculen a la “manera de fer de Demòcrates” que acaba “multiplicant any rere any la despesa” dins d’una “òptica de tenir càrrecs o places a proveir”. És a dir, continuen alimentant “l’oficina de col·locació” 
 
Model d’inversions
Diverses esmenes més tenen la vocació de canviar el model d’inversió de DA, centrat de forma excessiva en via pública. “Fins a 21 milions”, ha denunciat López. Per això, es vol reduir diferents partides amb l’objectiu de crear nous projectes com un parc tecnològic o una planta de compostatge. El conseller general del PS ha lamentat que entre les obres previstes al pressupost “no hi ha cap d’innovadora” i ha recordat que “la recuperació econòmica no vindrà de fer únicament asfalt i carreteres”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada