El PS pregunta per les irregularitats en les adjudicacions del SAAS a una empresa d’assessorament laboral

giliLa  consellera general del PS Rosa Gili ha tramitat diverses preguntes que el Govern haurà de respondre de forma escrita mitjançant la qual vol aclariments sobre les irregularitats en les adjudicacions realitzades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a una empresa especialitzada en assessoraments laborals i fiscals. D’aquesta forma, la parlamentària continua el control escrupolós que, des de la formació es vol portar a terme sobre la parapública d’ençà dels problemes greus de gestió detectats pel Tribunal de Comptes i que han acabat sent enviats des de l’executiu a la fiscalia perquè s’investigui si poden constituir delicte. 

En l’escrit tramitat a sindicatura, Gili posa en relleu que “segons els informes de fiscalització de la Intervenció General al SAAS corresponents a l’exercici 2015 i al primer semestre del 2016, el 30 de juny del 2015 es van pagar 18.000 euros a l’empresa BON&MER, S.L. –empresa de Barcelona que treballa en assessories laborals i fiscals- en concepte d’honoraris per al procés d’avaluació de candidats a la Direcció Assistencial del SAAS”. Aquest pagament s’hauria fet “sense formalitzar contracte”. La parlamentària destaca també que “ni el servei de Compres ni el de Recursos Humans van tenir constància de cap document associat a aquesta despesa”.

La consellera general del PS també recorda que “l’1 de desembre del 2015 consta una altra factura de 6.000 euros en concepte d’honoraris per a avaluacions dels candidats a Director Assistencial del SAAS”. El rebut correspon “a la mateixa empresa” i “de nou sense formalització de contracte i amb les mateixes observacions citades en relació a la factura anterior”.

Tenint en compte aquestes dues consideracions, Gili pregunta si “hi ha més factures de l’empresa BON&MER” durant el 2015 i el 2016 i que, en cas afirmatiu, s’informi de l’import i de la tasca encomanada. La parlamentària recorda, en aquest punt, que “les observacions en els informes de la intervenció general es basen en mostrejos i per tant, no hi consten tots els pagaments”.

Pel que fa a les factures, demanda “per cada una (…) quants candidats s’avaluen” i es vol que es precisi tan “el nombre” de persones que s’han analitzat com “els casos en els quals el procés (…) no acaba en cap contractació”.

Gili també vol saber a quantes empreses es demana pressupost per cada adjudicació i si s’han seguit les fases a les quals obliga la llei de contractació pública. També pregunta “qui va autoritzar aquestes despeses”, informació que es vol precisada per cada factura. Per últim, demana a Govern “com explica que no s’hagin firmat el o els contractes entre el SAAS i l’empresa adjudicatària BON&MER”.

La parlamentària socialdemòcrata ha explicat que les preguntes es fan per aconseguir més dades d’unes adjudicacions que presenten importants irregularitats. “Vistes les quanties, que són molt elevades, falta informació i hi ha alguna cosa que grinyola”, ha apuntat la consellera general. Per això, ha afirmat, “és important que el Govern ens expliqui el perquè de tot plegat”.

Text i foto: PS