El PS pregunta al Govern si es compensarà els qui han comprat la vacuna de la meningitis B més cara

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís ha tramitat diverses preguntes escrites a Govern amb les quals vol ampliar les dades sobre el subministrament a Andorra de les vacunes contra la meningitis B. Entre altres detalls, el parlamentari vol saber si, des de l’executiu, hi ha prevista alguna mesura per compensar aquelles famílies que, pels problemes de distribució de la versió francesa, hagin hagut de comprar la provinent d’Alemanya o Espanya i, per tant, hagin hagut de suportar un sobre cost.

En l’escrit, entrat a tràmit aquest dilluns a sindicatura, Alís recorda que la de la meningitis B és una vacuna “obligatòria” al calendari i que, segons les informacions aparegudes als mitjans els darrers mesos, hi havia “dificultats” per aconseguir la “que havia de tenir com a origen França”. Això ha provocat “un sobre cost” en haver-les de demanar a altres mercats “per completar o iniciar el procés de vacunació”.

El conseller socialdemòcrata pregunta en primera instància des de quan aquesta vacuna forma part del calendari obligatori així com els motius pels quals es va incorporar. També demana saber a quines franges d’edat s’ha d’aplicar i “quina estimació va fer el Govern del nombre de ciutadans/infants que haurien de rebre la vacuna”. A més, sol·licita saber detalls del procés de vacunació.

A continuació, Alís reclama a l’executiu “quines previsions i planificació de subministrament” es van fer i “quines mesures i protocols va adoptar per tal d’assegurar l’abastiment” als ciutadans andorrans. També demana saber com es finançava el cost del medicament i els motius pels quals es va decidir que únicament entrés per la CASS la vacuna d’una farmacèutica francesa. A més, es vol saber què va provocar que aquesta empresa deixés de subministrar a Andorra i les mesures adoptades des del Govern per pal·liar la situació.

Dins la bateria de qüestions tramitades, destaca la que fa referència a l’encariment que el fet d’haver de comprar el medicament d’altres farmacèutiques ha suposat per a un nombre important de ciutadans. “S’ha portat a terme alguna actuació per compensar el sobre cost assumit per les famílies abans que el Govern anunciés que es finançaria el preu de les vacunes provinents d’Alemanya i d’Espanya?”, pregunta el conseller general, que també demana per si aquesta actuació s’ampliarà també als dies compresos entre la decisió de l’executiu i el moment en què la CASS va començar a aplicar-la. Per últim, Alís també vol saber “quina és la situació actual del subministrament de la vacuna i la seva disponibilitat als ciutadans que l’han d’adquirir”.

El parlamentari socialdemòcrata recorda que a la darrera sessió de Consell General ja es va parlar de la “problemàtica que existeix amb certs medicaments que es venen a fora i generen dificultat per abastir el país”. I la vacuna de la meningitis B seria un d’aquests productes, fet que hauria provocat que “nombroses famílies no l’han pogut comprar o l’han trigat a adquirir havent de pagar un preu superior al cobert per la seguretat social”. Davant d’aquesta situació, Alís demana “què passarà amb aquest cost i si no s’hauria de compensar”.