El grup parlamentari socialdemòcrata ha criticat aquest dimarts que el projecte de llei de la competència efectiva i protecció del consumidor es tanqués de manera precipitada, i això no hagi permès analitzar si els llindars de quota de mercat que estableixen quan una pràctica és il·legal estan o no adaptats a les dimensions del país. D’altra banda, el president del grup, David Rios, ha celebrat que finalment Andorra disposarà d’una llei del comerç i ha valorat positivament que les esmenes de DA hagin millorat i enriquit el text, però pensa que és un error haver optat per no regular les rebaixes. De fet, el PS considera que això afectarà la imatge del país, desconcertarà el consumidor i perjudicarà el petit comerç.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha volgut destacar la preocupació suscitada pels llindars de quota de mercat que s’han fixat en el projecte de llei de la competència efectiva i protecció del consumidor, que es votarà el proper 13 de juny. Rios ha indicat que el text estableix que no es considerarà una pràctica il·legal quan dues o més empreses vulguin arribar a un acord pels preus o per controlar les importacions si no sobrepassen el 10% de la quota de mercat, un llindar que està estipulat a nivell europeu, però que el PS dubta de si és adequat per a un país com Andorra, ja que no s’ha fet cap estudi al respecte.

‘Vam demanar més temps per analitzar-ho i perquè no ens trobem amb la Batllia plena de demandes’, ha explicat Rios, que ha lamentat que ‘hi havia pressa per tancar els treballs’, i ha assegurat que no comparteixen la voluntat de DA de tancar les lleis per data. A més, Rios ha afegit que té constància que alguna associació empresarial també havia demanat més temps per analitzar aquesta situació.

D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha explicat els motius pels quals ha fet un vot particular i una reserva d’esmena en la proposició de llei del comerç. Rios ha reconegut que les esmenes de DA han servit per millorar i enriquir el text inicial del PS, però ha qualificat ‘d’error enorme’ que s’hagi optat per no regular els períodes de rebaixes.

Segons el PS, això afectarà la imatge d’Andorra, ja que es mantindrà la visió ‘que el país que està sempre de rebaixes’, a banda de ‘desconcertar el consumidor’, afectar la qualitat dels productes i perjudicar el petit comerç. De fet, Rios ha assegurat que les associacions de petits comerciants havien demanat que es regulessin les rebaixes, ja que sinó estan en desavantatge amb les grans superfícies, que tenen una gran diversitat de productes i per tant poden anar fent rebaixes de cada tipologia.

Per tot plegat, el PS considera que el Govern s’ha volgut desentendre del problema, i que ‘la valentia de DA ha desaparegut’, perquè la llei que s’acabarà aprovant potenciarà el ‘campi qui pugui’.

Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha opinat sobre els últims acords presos a nivell europeu per renegociar amb els països tercers els acords de fiscalitat de l’estalvi, assegurant que les declaracions del copríncep francès respecte a l’intercanvi automàtic signifiquen que aquesta qüestió ‘no es pot posposar i que Andorra ha de començar a treballar’. Pel que fa a la nova relació que vol assolir Andorra amb la Unió Europea, Rios ha explicat que han mantingut una reunió amb el ministre d’Afers Exteriors i que el PS està en la línia del que proposa el Govern –és a dir, o acord d’associació o entrar a l’EEE-, i que per tant ‘faran pinya amb l’Executiu per emetre una veu uniforme cap enfora’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada