El PS lamenta que “Andorra seguirà sent hereva de la mala gestió de DA”

El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López i la consellera general Rosa Gili han lamentat que, malgrat que “el millor projecte” per al país és el defensat per la formació, Andorra continuarà “sent hereva de la mala gestió i les males formes” de Demòcrates per Andorra (DA). Ho han fet durant el debat de la segona jornada de la sessió d’investidura al Consell General, que ha finalitzat amb l’elecció del ‘taronja’ Xavier Espot cop a cap de l’executiu amb els vots de DA, Ciutadans Compromesos i Liberals (LA). López ha tornat a lamentar que “hem intentat buscar el canvi però altres  l’han impossibilitat modificant la seva posició” a la vegada que ha promès als electors que “treballarem en positiu i buscarem el millor pel país i per a tothom”.

La segona jornada ha començat amb la intervenció dels cinc grups parlamentaris. El socialdemòcrata ha comptat amb la participació de Rosa Gili, que ha defensat la proposta del PS davant la “demòcrata-liberal” que “suposa donar la continuïtat de qui ha governat el país durant 8 anys i ens ha deixat l’herència d’una Andorra adolorida i una societat fracturada, esgotada, dividida i desorientada”. Per això, no ha dubtat en contraposar que “el 7 d’abril, la gent va reclamar clarament un canvi a l’edifici de Govern” davant el fet que “no serà possible perquè la nova manera de fer ha resultat ser… la mateixa de sempre… amb els mateixos de sempre”.

Davant d’aquesta continuïtat el PS proposava, ha recordat, “un equip, un tarannà i una visió diferent; amb gent que té clar que la prioritat ha de ser l’interès general i que sí que té una altra forma de fer… de fets i no de paraula”. En definitiva, “un projecte de país coherent i seriós, dirigit per sobre de tot a assolir benestar per a tots els ciutadans d’Andorra, preservant l’equilibri de tots els sectors perquè la societat sigui sana, justa i benestant”.

Gili ha volgut ja posar en relleu algunes de les contradiccions entre el que els nous socis del Govern de coalició van dir en campanya i el fet que ara acceptin un executiu compartit amb DA. “Els treballadors públics no volen la llei de la Funció Pública aprovada sense consens; així ho veien Liberals i CC quan estaven a l’oposició, però sembla que han canviat d’opinió i ara ja no sembla una qüestió important malgrat les promeses donades”, ha recordat. Un altre punt de fricció és la postura sobre la despenalització de l’avortament. “Fa mal als ulls i a les orelles veure que aquells que pretenien consultar la ciutadania en aquesta qüestió, tant important, que concerneix drets bàsics hi hagin renunciat a la primera de torn”, ha indicat, per després criticar amb duresa la postura ‘taronja’: “Anunciar una Llei d’igualtat de tracte estaria molt bé si no fos perquè es manté la vulneració d’un dels drets més bàsics i fonamentals de la dona i continuen rebutjant despenalitzar l’avortament; la seva proposta d’acompanyament és humiliant, paternalista i retrògrada”. .

Gili també ha lamentat que el programa de govern presentat per Espot i avalat ara per LA i CC no té “mesures efectives al greu problema de l’habitatge quan calen accions fortes i amb un cert grau d’intervencionisme”. En canvi, ha remarcat, el projecte del PS “les inclou i aquí rau la diferència entre aquells per a qui l’habitatge és un bé de consum i per a qui és i ha de ser un dret”.

Des del PS, però, també s’ha deixat clara la voluntat de participar, si es demana, en pactes d’Estat sobre qüestions claus. Això sí, amb condicions. Així, pel que fa a la negociació amb la Unió Europea, ha apuntat que “l’acceptarem si es fa portat per tots els 28 consellers conjuntament, amb la col·laboració i connivència de tots els agents socials i econòmics andorrans”. De forma similar s’ha expressat sobre el futur del sistema de pensions: “s’ha de fer amb la participació i la implicació de tots, Consell i de la societat andorrana; parlem d’afectacions sobre la vellesa dels nostres ciutadans, el fruit del treball de tota una vida i si poden viure o no dignament”.

Gili ha defensat, així doncs, que “el millor projecte per a Andorra és el socialdemòcrata”. En canvi, “l’alternativa és més del mateix: poc valent, poc eficient, poc reflexionat. Per als que entraran a Govern no sembla pas que el més important sigui tirar endavant aquest país”.

Ja a la tarda, els dos candidats a cap de Govern ha tingut la seva segona intervenció. En ella, López ha recriminat algunes de les propostes presentades pels socis del nou executiu de coalició. “Entre l’aeroport de Ciutadans Compromesos i el metro aeri del senyor Espot, sembla que tot just la legislatura no ha començat que ja hem començat a perdre la mesura de les coses”, ha indicat, per preguntar-se després “quin és el programa que se sotmet avui a votació” i si “és que com fins ara no han fet res més que parlar de repartiment de ministeris que no han pogut tancar-ne un”.

El líder socialdemòcrata també ha interpel·lat directament el liberal Jordi Gallardo en relació al pacte assolit per DA. “Qui creu que ocupa l’escó en què seu: vostè o els dos mil ciutadans que li van donar suport? Per nosaltres, hi són els 5.500 electors que ens van donar suport i estem aquí per defensar el nostre compromís amb ells”, ha comentat, tot admeten que “sí que es pot pactar” però “no es pot enganyar els electors”. Així, fent “referència als consellers generals de d’Acord”, ha demanat “on queden els compromisos adoptats amb els ciutadans”. Al seu entendre, el que ha passat és que des de LA s’ha “jugat a un doble joc” perquè “Gallardo volia anar a Govern sí o sí, bé per l’esquerra o bé per la dreta; els compromisos amb els electors no l’importen res”. Per això, ha lamentat que amb aquest pacte de coalició, “Andorra seguirà sent hereva de la mala gestió i les males formes de DA”.

Text i foto PS

TOTES LES NOTÍCIES