Els tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, han presentat fins a vuit reserves d’esmena a la versió definitiva del projecte de pressupost per a l’exercici 2017 que es votarà dijous vinent a la cambra legislativa. Els parlamentaris volen debatre al ple aspectes als quals els demòcrates s’han tancat en banda durant el treball a la comissió de Finances com la supressió dels canvis en el barem de valoració patrimonial, el restabliment d’una destinació finalista a les transferències als comuns o la recuperació a l’administració general de la figura del funcionari, entre altres. Així doncs, aquests punts del text es discutiran i votaran per separat durant la sessió en què s’ha de sotmetre al ple els comptes per a aquest any.

Una de les esmenes que es considera especialment important pel PS és la de supressió de les modificacions en el barem de valoració patrimonial que s’aplica a l’hora d’accedir a ajuts socials bàsics com ara les pensions de solidaritat. Des de la formació es considera que, tant pel fons com per la forma, aquests canvis estan fora de lloc. Per una banda, perquè políticament no és el més adient impulsar-los via pressupost i gairebé “d’amagat” i no a través d’una modificació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris –text que, cal recordar, no va comptar amb el suport del PS-. Per l’altra, perquè amb els canvis de criteris que DA vol imposar s’esborren de fet els drets socials d’un número important de persones de classe baixa i mitjana, que abans de poder tenir accés a aquestes prestacions, que haurien de ser drets socials, s’hauran de descapitalitzar i empobrir. Convé tenir present també que els canvis han estat criticats els darrers dies tant per la Federació d’associacions de gent gran com per la de persones amb discapacitat, principals col·lectius afectats.

Dues de les reserves d’esmena fan referència a la funció pública. En primer lloc, el PS insisteix en el fet que cal recuperar la figura del funcionari a l’administració general, eliminada mitjanant una disposició final de la Llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció publica. Aquest text forçava que tota contractació dins de Govern, amb l’excepció dels cossos especials, es fes com a agent de l’administració, fórmula que genera més inseguretat i que pot provocar una menor independència dels empleats públics. En segon lloc, també es vol defensar que en un termini màxim d’un 1 any es redueixi a la meitat l’actual personal eventual, regularitzant la seva situació, en especial la d’aquelles persones que ocupen llocs de feina estructuralment fixes.

La quarta reserva d’esmena fa referència a les transferències que el Govern envia anualment als comuns. El PS proposa que les corporacions locals no puguin fer un ús lliure d’aquests diners sinó que hi hagi uns criteris per poder-los emprar. En concret, un 25% a despeses d’inversió, un 15% per a activitats esportives, culturals i socials, un 10% per manteniment de territori no urbà, polítiques d’aprofitament de recursos naturals o de reducció de l’emissió de gasos amb efectes hivernacle, i un altre 10% a treballs de manteniment i millora de xarxes bàsiques de servei. En cas que algun d’aquest percentatge no s’esgoti totalment, s’haurà de retornar a l’executiu.

Tres reserves d’esmena més tenen la voluntat d’incrementar la dotació de diferents projectes que, a l’entendre del PS, no tenen prou pressupost considerant la seva importància. És el cas dels controls fiscalitzadors a Govern i a les parapúbliques, dels equipaments per processos d’informació al departament de Tributs i Fronteres i de les polítiques d’igualtat.

La vuitena reserva d’esmena fa referència a la inversió prevista per part d’Andorra Telecom a The Cloud. Vistos els importants dubtes sorgits al voltant del projecte, el PS demana que es redueixi en cinc milions la partida destinada per l’empresa pública a edificis i altres construccions i, en canvi, s’incrementi en dos milions la de maquinàries i instal·lacions. En aquest sentit, s’entén que cal una major inversió en aquests àmbits donades les deficiències de servei detectades els darrers anys.

López ha volgut remarcar que es tracta “d’un nombre significatiu” de reserves d’esmena i que “motes tenen la seva rellevància política”. A més, ha apuntat que són “qüestions que mereixen ser discutides i explicades amb deteniment”. A la vegada, ha lamentat la poca disposició de la majoria demòcrata a l’hora de treballar les propostes de modificació presentades pel PS per mirar d’assolir un acord. “En temes claus, el treball en comissió no ha permès avançar gaire”, ha afirmat, tot indicant que “ni tan sols hi ha hagut proposta d’entesa per trobar un articulat que ens fes sentir còmodes a les dues parts i que pogués fer arribar a algun consens”.

Llei de policia

El dijous s’ha de votar també el projecte de llei de modificació de la llei de cos de policia. Al text, el PS també ha presentat reserves d’esmena. En concret, quatre. Totes elles, però, fan referència a un únic punt: el nou règim disciplinari. Per a la formació s’ha impulsat una normativa excessivament estricta tant pel que fa a la gradació de les faltes com per les sancions.

Text: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada