El PS iniciarà dissabte el procés de primàries obertes per escollir candidat a cap de Govern

Text i foto: PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) celebrarà dissabte vinent el comitè directiu que donarà el tret de sortida al procés de primàries per escollir el candidat a cap de Govern de la formació en les properes eleccions generals. Així ho han anunciat aquest dimarts el secretari d’organització, Carles Sánchez, i la vocal de l’executiva Cèlia Vendrell. Tots dos han volgut remarcar que les votacions estaran obertes a tot ciutadà, tingui o no passaport andorrà, major de 16 anys.
 
Serà la segona vegada que el PS elegeixi el cap de llista nacional en uns comicis amb aquesta fórmula. El 2014, Pere López va imposar-se en les primàries que van tenir també com a aspirant a Àlex Rossell. Des de la formació es va valorar positivament l’experiència i, posteriorment, aquesta forma d’escollir candidat es va adoptar i incorporar als estatuts, que marquen que és el comitè directiu l’encarregat d’iniciar el procediment.
 
Tal com han explicat Sánchez i Vendrell, això tindrà lloc el dissabte. L’òrgan haurà d’aprovar tant el reglament com el calendari de les primàries. A falta de concretar les dates, la idea és que hi hagi una setmana per presentar les candidatures –ho pot fer qualsevol afiliat que estigui al corrent de pagament- i una més per presentar els avals necessaris –un altre punt a definir via reglament però que se situarà prop dels 25-. 
 
Si al final d’aquesta primera fase, que cauria cap a mitjans de febrer, es presentés només un aspirant i la seva candidatura fos validada, seria proclamat automàticament el cap de llista del PS per a les generals. En cas que hi hagués més d’un candidat, s’encetaria la segona fase de les primàries, amb dues setmanes per a la inscripció d’aquells ciutadans interessats a votar al cens. Després, hi hauria dues setmanes més de campanya electoral.
 
Per ser proclamat guanyador de les primàries, caldria obtenir la majoria absoluta dels sufragis en una primera votació. Si cap dels candidats l’assoleix, se celebraria, una setmana després, una segona volta on ja només faria falta la majoria simple. En aquest cas, s’estima que el cap de llista del PS se sabria cap a finals del mes de març.
 
Des de l’executiva socialdemòcrata, Vendrell ha destacat la voluntat que el procés aconsegueixi una bona participació de la població. “Hem volgut que siguin obertes a la ciutadania en general. Volem que sigui una participació màxima i per això ho fem obert a tota persona que resideixi al país”, ha comentat. 
 
Vendrell també ha expressat el desig de tenir “més d’un candidat per poder fomentar la democràcia al nostre partit i al país”. En aquest sentit, ha remarcat que “tots els afiliats” poden presentar-se i ha apuntat que “hi ha gent que està madurant la situació”.