rios-lopezEl grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat aquest dimarts una proposició de llei de modificació de la Llei de l’IGI per tal que la banca torni a contribuir amb la mateixa quantitat que abans de l’entrada en vigor d’aquest nou impost. El text té per objectiu que tots els productes financers tornin a estar gravats per l’IGI amb un tipus del 5,5%. Per tal d’evitar que aquest impost repercuteixi en el client final, el PS ha inclòs una disposició transitòria que estableix que l’entrada en vigor de la modificació no pot comportar canvis en les condicions financeres vigents ja que s’entén que els nous serveis que passen a estar gravats porten l’IGI inclòs.

El primer secretari del partit, Pere López, i el president del grup parlamentari, David Rios, han explicat que el text té com a objectiu solucionar la ‘significativa’ reducció que s’ha produït en la recaptació tributària del sector bancari al 2013, que el PS xifra en 20 milions d’euros. La proposició de llei s’ha elaborat tenint en compte que la modificació no comporti cap increment dels serveis contractats pels clients i que sigui una modificació ‘assumible per la competitivitat de la banca’.

En aquest sentit, s’ha inclòs una disposició transitòria que fixa que l’entrada en vigor de la llei no pot comportar la modificació de les condicions financeres vigents en aquest moment. Des del PS consideren que de la mateixa manera que durant aquest 2013 no hi ha hagut cap reducció de preus pel fet d’haver de pagar menys impostos, ara tampoc hi ha d’haver cap increment ja que s’entén que l’IGI està inclòs.

No obstant, des del PS han reconegut que la disposició transitòria no pot evitar que s’incrementin els preus dels nous serveis contractats, ja que això depèn del mercat i els bancs són lliures de fer-ho, tot i que no podran justificar-ho per l’IGI, ja que la càrrega fiscal serà la mateixa que abans del 2013.

La proposició de llei del PS estableix un tipus del 5,5% per a tots els productes financers. David Rios ha indicat, però, que es tracta només d’una aproximació, ja que no disposen de dades suficients per determinar quin és el tipus que més es pot ajustar al mateix volum de recaptació anterior al 2013. Per aquest motiu, ha assegurat que ‘no en farem un cavall de batalla’, i s’ha mostrat disposat que el 5,5% sigui un punt de partida que es pot transaccionar si el Govern demostra que ha de ser inferior o superior.

Rios ha afegit que esperen que DA estudiï la iniciativa i que li doni suport, ja que ‘el més fàcil seria menysprear-la com va fer el ministre de Finances sense conèixer el contingut de la llei’. Però entén que encara hi ha marge per un ‘canvi d’actitud’ i desitja que la proposició de llei ‘no serveixi una vegada més per atacar la feina del PS, vist que moltes de les nostres iniciatives acaben sent la seva arma per atacar-nos’.

1 comentari

  1. PS SUMANT… Per molt que sumin els del PS (encara que siguin impostos indirectes), un IGI és precisament això : Impost General INDIRECTE. Indirecte, vol dir que l’empresari (en aquest cas, també la banca), tant sols el “trasllada”. Qui paga és l’usuari (client) final. Es que… a vegades, val més no convocar rodes de prensa. I molt menys, fer proposicions de llei absurdes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada