El Partit Socialdemòcrata (PS) ha posat sobre la taula de negociació del model de competències i transferències comunals les quatre propostes que considera clau incloure en la futura legislació. Al llarg d’aquesta setmana es farà arribar a la secretària d’Estat, Consol Naudi, el redactat d’aquestes demandes, que tenen a veure amb la gestió de les escoles bressol, l’impuls d’una regulació nacional dels espais naturals, el seguiment dels joves en risc i l’establiment d’un registre de la propietat. El conseller general de la formació socialdemòcrata, Pere López, ha apuntat que la resolució d’aquestes propostes acabarà determinant el suport o no a la reforma.

Així ho ha explicat el parlamentari després de la nova reunió tripartida mantinguda al Consell General entre cònsols, Governs i grups. “Hem fet una sèrie de propostes en la línia del que es va acordar al congrés i al comitè directiu sobre polítiques que ens preocupen. Les farem arribar a la secretària d’Estat per veure en quina mesura es poden recollir”, ha indicat López.

La primera de les propostes fa referència a les polítiques de joventut. El PS considera que tot el que fa referència a l’atenció i seguiment dels joves en risc d’exclusió, amb problemes d’addiccions o en diferents tipus de dificultats ha de ser competència governamental sense que això signifiqui que els comuns hagin de deixar de ser altres serveis pel col·lectiu, amb ara els punts d’informació o l’impuls d’activitats específiques. “Parlem d’un problema molt important avui dia al nostre país i d’una política major que ens preocupa molt. Aquesta problemàtica no està als espais joves; està al carrer”, ha manifestat López, per a qui “cal resoldre la indefinició actual; que quedi clar que l’espai jove de la parròquia i l’organització d’activitats és dels comuns, però que de la gestió dels joves en risc, una problemàtica creixent, se n’ha d’ocupar Govern”. Des del PS es posa en relleu la importància d’aquesta política tant per abordar els casos existents com per evitar que en sorgeixin de nous.

Un altre punt que pel PS cal incorporar a la reforma és l’impuls d’una legislació pels espais naturals protegits. També es demana, pel que fa a les escoltes bressol, “una gestió més conjunta o compartida, amb un pla pedagògic únic i una sèrie de polítiques de coordinació”. La quarta proposta fa referència a la creació d’un registre de la propietat en mans de l’executiu, mantenint la gestió i elaboració del cadastre com a responsabilitat de les corporacions parroquials.

López ha indicat que aquesta setmana es farà arribar les quatre propostes a Govern i al grup demòcrata. “El dia 8 esperem tenir una resposta o contraproposta. A partir d’aquí, el nostre posicionament quedarà una mica marcat pel que sigui la resolució en aquests quatre punts”, ha avançat el parlamentari socialdemòcrata, que ha defensat que els canvis proposats van en la línia de “ser eficaços amb polítiques que necessitem millorar”.

Un altre dels punts que ha aixecat diferències en la negociació de la reforma és si l’informe que facin els comuns sobre la construcció d’un projecte governamental al seu territori ha de ser o no vinculant en tots els casos. El redactat tancat per cònsols i Govern estableix que només serà en casos d’equipaments sensibles. López ha explicat que el PS ja es troba “còmode” amb aquesta idea que “respon al que pot ser una solució”. De fet, ha lamentat que altres formacions s’hagin posicionat en contra sense, però, donar una alternativa clara. “No entenem la proposta que fa el grup liberal si és que la hi ha, més aviat sembla una voluntat de fugir d’estudi i de no posicionar-se clarament per la seva part”. El conseller del PS defensa que “és el moment de ser clars amb les propostes i nosaltres ho hem estat; a partir d’aquí, la resposta que puguem tenir del grup de DA i del Govern acabarà definint el nostre posicionament”.

(Text: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada