Els  consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís i Pere López han mantingut una reunió amb el secretari general de la Unió General de Treballadors (UGT) espanyola, Josep Maria Álvarez, i el secretari de relacions internacionals de l’entitat, Jesús Gallego. A la trobada, a la qual també han assistit representants de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) s’ha abordat la necessitat de millora de la legislació laboral del Principat així com la proposta que Álvarez s’ha compromès a portar a Madrid perquè els andorrans que viuen a municipis espanyols tinguin dret a vot a les municipals per permetre la reciprocitat pel que fa als residents a Andorra fer-ho a les comunals, opció que des del PS es veu amb molt bons ulls. De fet, des de la formació es té previst fer arriba una demanda similar al PSOE per, d’aquesta forma, donar més força a la reclamació que farà l’UGT.

Pel que fa a la legislació laboral, López i Alís han aprofitat la visita per exposar tant als representants de la UGT com als de l’USdA els principals punts de la proposició de llei de llibertat sindical que el PS ha tramitat al Consell General. Els socialdemòcrates han volgut posar en relleu la importància que, al seu entendre, té el text presentat per aconseguir ajudar a millorar les condicions dels treballadors andorrans. En aquest sentit, el PS considera clau poder permetre processos de negociacions col·lectives que acabin en acords sectorials entre empreses i empleats, beneficiosos per a totes dues parts. Per aconseguir això, però, s’entén que cal potenciar els sindicats davant, alerten, d’unes condicions laborals que cada cop són més exigents i el poc pes que té, per ara, la figura dels representants dels treballadors.

Álvarez ha valorat positivament el text, en especial la possibilitat que els sindicats puguin optar a rebre subvencions públiques per al seu finançament. De fet, ha posat en relleu que aquesta opció pot ser interessant de cara a avançar-se a peticions que es puguin fer des de la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació. El secretari general de la UGT ha recordat també que, actualment, els sindicats andorrans han de recórrer sovint al suport pel que fa a assessoraments de les entitats internacionals.

Sobre aquests punts tractats a la reunió, Alís ha volgut destacar que la UGT “veu amb bons ulls la llei i coincideix en la necessitat d’un text com aquest per garantir l’efectivitat del dret sindical”. Així, “ens diuen que és important que aquestes organitzacions tinguin recursos per fer la seva tasca, especialment a Andorra, per no haver de recórrer a ajuda de sindicats de països veïns”, fet que, ha indicat “també és una marca de sobirania de l’Estat”. El parlamentari socialdemòcrata ha defensat que “cal tenir sindicats forts per garantir els drets de treballadors, que facin de contrapès a la patronal i siguin part negociadora per desenvolupar els drets socials i avançar cap a convenis col·lectius, que són necessaris i positius per a les dues parts”.

Vot dels residents

Álvarez també ha traslladat als representants socialdemòcrates el compromís, també indicat en la reunió amb el cap de Govern, Toni Martí, de traslladar al congrés dels diputats la petició que els residents andorrans a Espanya puguin participar en les eleccions municipals. Aquesta opció, justament, podria obrir la porta a què els espanyols que viuen a Andorra puguin votar a les comunals, possibilitat que ha recollit un important suport (més de 6.000 signatures) en l’enquesta realitzada els darrers mesos tant per l’USdA com pel Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), el Sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (SITCA) i Podem Andorra, iniciativa que ha comptat amb el suport del PS.

Alís i López han explicat durant la reunió que la formació socialdemòcrata fa temps que aposta per permetre que els residents puguin prendre part de les eleccions comunals, proposta que ja estava incorporada al darrer programa electoral. En aquest sentit, han remarcat que és important que aquestes persones, que paguen els impostos i taxes marcades per les corporacions locals, puguin dir la seva a l’hora d’elegir els governants d’aquestes. Per tant, la gestió avançada per Álvarez es veu amb bons ulls.

De fet, i vista la intenció de l’UGT, el PS té previst en les properes trobades que mantingui amb representants del PSOE demanar que la formació socialista doni suport a la petició del sindicat. Els socialdemòcrates, de fet, consideren del tot correcte que existeixi aquesta reciprocitat i, per això, s’entén que cal fer un pas ferm per fer-la possible, amb una demanda formal davant l’Estat espanyol.

Alís ha explicat que “per a ells és una obvietat que les persones han de poder votar on paguen als seus impostos” i ha deixat clar que, des del PS, es comparteix aquesta voluntat. També entén positiva la iniciativa de traslladar al congrés de diputats la petició de vot per als andorrans que viuen a Espanya. “Creiem que serà un avenç important”, ha argumentat, a la vegada que ha defensat que “nosaltres hem d’avançar també en aquests temes”.

(Text i foto: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada