El PS exigeix explicacions a l’AREB pels assessoraments per valor de 3 milions

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López vol que l’Agència Estatal de Resolucions Bancàries aporti més informació en relació a la contractació d’assessoraments jurídics que ha obligat Govern a fer-li un avenç de fons de gairebé tres milions d’euros. Per això, ha tramitat una demanda d’informació de diferent documentació vinculada a la formalització d’aquests encàrrecs que, a més, s’han fet per vies d’adjudicacions directes i no pel sistema que estableix la llei de contractació pública. El parlamentari socialdemòcrata sospita que es podria tractar d’una nova mostra de “clientelisme polític” i “d’utilització de fons públics per afavorir els interessos de persones vinculades a Demòcrates per Andorra (DA)”.

En l’escrit presentat davant Sindicatura aquest divendres, López demana, en primer lloc, un “desglossament dels treballs d’assessorament jurídic contractats per l’AREB” que han obligat a fer aquest avançament de fons. També vol que li siguin facilitats el Currículum Vitae dels advocats, “amb especial indicació de l’experiència en relació al sector financer”. El parlamentari, a més, vol que se li detalli el “nombre d’hores facturades i a quin preu” i, en cas que el sistema utilitzat no hagi estat aquest, els “detalls dels conceptes pels quals s’ha facturat”.

El conseller general del PS també ha demanat “l’explicació dels criteris emprats” per a aquestes contractacions, així com “la documentació que justifiqui la necessitat de fer una contractació directa en lloc de seguir el sistema establert per la Llei de contractació pública”. I és que, cal recordar, l’AREB s’ha de regular per aquesta legislació, tot i que el text que va crear l’entitat preveu diferents supòsits, com ara “impossibilitat o inconveniència manifesta de promoure la concurrència d’oferta”, que existeixin “raons d’urgència” o per “especificitat tècnica”, entre altres, segons els quals es podrà fer una adjudicació directa, com les fetes en aquesta ocasió.

Justament, per això, López reclama que se li trameti la “còpia dels acords presos al Consell d’Administració mitjançant els quals es van decidir aquestes contractacions, juntament amb la proposta del president de l’òrgan i els informes jurídics i administratius que els avalin”.

Des del PS es vol posar en relleu la important xifra que representen aquests assessoraments jurídics, prop de tres milions d’euros, justificats des de l’AREB i el Govern per la necessitat de fer front a diferents procediments judicials vinculats a la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). El fet que els treballs s’hagin adjudicat de forma directa fa sospitar que es pugui tractar d’una nova “mostra de clientelisme polític” i d’ús de diners públics per acabar afavorint els interessos de persones properes a DA.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.