El PS està en desacord amb l’informe dels 417.000 euros i pensa que pot crear un ‘perillós precedent’

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, s’ha manifestat totalment en desacord amb l’informe del jurista Antoni Bayona sobre els diners que Jaume Bartumeu va retornar al Consell General abans d’abandonar el grup. L’informe conclou que no hi ha motius per tornar els diners al grup socialdemòcrata i Rios ha expressat que ‘estem totalment disconformes’ i ha afegit que no els hi sembla bé perquè el mateix informe reconeix que és una praxis habitual no tornar els diners del romanent al Consell General i per tant s’hauria d’entendre que el grup socialdemòcrata tampoc tenia per què fer-ho. A més, Rios ha assegurat que la intenció del grup era retornar els diners quan els recuperessin, però que el que no els sembla bé és que ho fes Bartumeu dos dies abans d’abandonar el grup, i considera que ‘això pot crear un perillós precedent’ perquè qualsevol conseller que marxi d’un grup pugui fer el mateix.

Pel que fa als diners que Bartumeu va transferir al grup mixt i que aquest divendres ha retornat al Consell General, Rios ha indicat que és el que ja s’havia pactat. Ha recordat que fins que el grup mixt no retornés aquests diners, el grup socialdemòcrata no transferiria la part que li pertoca segons el que es va acordar en la Junta de Presidents.

Tot i així, la transferència que s’ha fet al Consell no és dels 132.485 euros sinó que se n’han retornat 129.318 perquè amb aquests diners s’han pagat uns impostos i una revisió comptable del grup. En aquest sentit, Rios s’ha mostrat sorprès que Bartumeu hagi encarregat una revisió comptable del grup quan ja no en forma part, i també que continuï pagant factures del grup socialdemòcrata.

En aquest sentit, ha indicat que en la reunió del grup parlamentari del proper dimarts decidiran com actuar en relació a aquest fet, i que quan se’ls retornin els diners valoraran pagar el que pertoca al grup mixt. Això sí, Rios ha assegurat que la prioritat del grup és la feina legislativa, i que hauran d’estudiar si val la pena seguir reclamant la diferència de diners o si els exigeix una dedicació que pugui perjudicar la seva feina al Consell. Les opcions que es debatran dimarts seran si cal presentar un recurs o fins i tot poder portar el cas al Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, el conseller general del grup mixt, Gerard Barcia, ha considerat que la resolució de l’informe respon a la lògica i el sentit comú, ja que es tracta de diners públics i considera que el més normal era retornar-los al Consell. Quant als diners que el grup mixt ha tornat al Consell, ha indicat que ja havien avisat que farien el que els indiqués la Sindicatura, i que el que s’ha gastat és per fer front a uns impostos i en la revisió de comptes.

Rebaixa de les assignacions

D’altra banda, aquest divendres Rios ha comentat la intenció del síndic general, Vicenç Mateu de regular a la baixa les assignacions dels grups. Ha dit que s’haurà d’estudiar detingudament què cal fer, però que rebaixar les assignacions pot suposar també una pèrdua de qualitat de la feina legislativa, i que per tant cal mantenir uns recursos adequats perquè la feina sigui el més rigorosa possible.

Sobre el fet que el grup socialdemòcrata hagués arribat a acumular fins a 417.000 euros considera que no és una quantitat tan desorbitada si es té en compte que el grup és al Consell des del 2001. I, per tant, opina que no han estat tan excessives, però assegura que ‘és un debat que no ens fa por afrontar’.

En aquest mateix sentit, Barcia ha comentat que caldrà fer un càlcul fiable del que necessiten els grups per ajustar les assignacions acuradament.