Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat una esmena a la totalitat al marc pressupostari per al període 2016-2019 actualitzat a data octubre del 2016 tramitat pel Govern al Consell General. El president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha argumentat la decisió tot posant en relleu diferents punts del document que la formació no comparteix com el recurs als ingressos provinents dels beneficis d’Andorra Telecom, la destinació de les partides de despesa o el fet que no quedi aclarida la previsió d’evolució de les transferències als comuns.

El conseller general ha explicat un primer motiu per a la presentació de l’esmena a la totalitat tot recordant que “tal com es va evidenciar en el debat de polítiques socials”, hi ha “una diferència clara quant a les prioritats pressupostàries al projecte de Demòcrates per Andorra (DA) en relació al nostre”. En aquest sentit, López ha deixat clar que “nosaltres aplicaríem les partides de despeses a altres finalitats”.

Un altre punt que causa inquietud dins del PS és el fet que el marc pressupostari recull pels anys vinents un volum considerable d’ingressos patrimonials, provinents principalment del recurs a una part important dels beneficis que aconsegueixi FEDA i, sobretot, a la totalitat dels dividends d’Andorra Telecom. “Ens segueix preocupant que el pressupost s’equilibri de forma artificial amb aquestes transferències”, ha explicat el parlamentari socialdemòcrata, que també ha lamentat que “aquests diners no tinguin cap destinació en percentatge a qüestions socials o a polítiques estratègiques del país” i que, en canvi, “finalment, acaben anant a polítiques que no compartim com inversió excessiva en xarxa viària o d’altres”. López ha advertit que “no tenim clar que [aquests beneficis] es puguin mantenir al llarg del temps”. En i, en segon lloc, a què van destinades”.

Un tercer argument a favor de la presentació de l’esmena a la totalitat a l’actualització del marc pressupostari és el fet que aquest no contempli com evolucionaran les transferències als comuns en els propers anys. De fet, el document dóna per fet que pel 2017 es tornaran a congelar, una mesura que, ni molt menys, està garantida. “L’actual llei no permet la congelació i ens sembla que no serà possible el 2017”, ha apuntat López, tot posant en relleu que perquè la mesura tiri endavant necessita una majoria qualificada que DA no té en solitari a la cambra.

El parlamentari del PS també ha apuntat que al document hi ha “altres qüestions” que no convencen la formació, com ara “els dubtes que ens ofereix la previsió d’ingressos”. Per tot això, els consellers generals entenen que “no podem compartir” aquest marc pressupostari i, per tant, s’ha decidit presentar l’esmena a la totalitat.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada