El PS vol presentar-se a les comunals sol o en coalició a les set parròquies

davidrios

El Partit Socialdemòcrata accelerarà durant el setembre la preparació de cara a les eleccions comunals previstes per al desembre. La formació, ha explicat el seu primer secretari, David Rios, ja fa mesos que ha encetat el treball –de fet, bona part de les ponències del congrés celebrat al maig estaven centrades en els comicis– i ara afronta la fase decisiva amb l’objectiu d’estar present, sigui en solitari o en coalició amb altres forces o persones independents, a les set parròquies.

Un tema al qual Rios ha donat importància és la data que finalment sigui elegida per celebrar les eleccions. La legislació preveu la possibilitat que es convoquin pel 6 o pel 13 de desembre però des de la formació s’entén que aquest darrer dia seria el més adequat ja que s’evitaria la coincidència de la cita amb les urnes amb el pont de la Puríssima, fet que podria afectar a la participació. “Seria interessant que s’escollís el dia 13 a favor d’una menor abstenció i una major qualitat democràtica”, ha argumentat.

Pel que fa als comicis, el partit els afronta amb “renovada il·lusió i ganes de treballar” i amb la base del resultat a les passades generals, amb 3.462 vots assolits, xifra que pot ser “un bon punt de partida”. A més, el congrés del maig, ha recordat Rios, ja va aprovar un tronc comú que ha de servir com a “carta de presentació” a l’hora de “fer coalicions o sumar independents al projecte”. En aquest sentit, el primer secretari del PS ha remarcat la voluntat de buscar acords a totes les parròquies tant amb Iniciativa Ciutadana i Verds (membres del pacte a nivell nacional Junts), com amb altres formacions d’espectre progressista com Socialdemocràcia i Progrés (SDP), amb els quals ha admès l’existència de “contactes informals” que ara s’han de treballar.

La voluntat, ha reiterat, és ser present a les set parròquies tot i reconèixer que “hi ha llocs on cal treballar molt”. La clau d’aquests pactes és que passin per presentar a la ciutadania “un projecte coherent, sòlid i seriós”. El primer pas d’aquest treball passa ara perquè els respectius comitès locals elegeixin al llarg del setembre les persones que han de liderar una possible llista en solitari o formar part d’una candidatura de coalició.

Rios ha posat en relleu que a parròquies com Andorra la Vella, Encamp o Escaldes, el partit té “prou múscul” per anar en solitari però que igualment la prioritat és cercar aliances. A d’altres llocs, ha reconegut, la situació és més complicada i és aquí on les aliances són encara més importants. El primer secretari ha avançat que la prioritat a l’hora de negociar seran forces de caire progressista però no ha descartat altres alternatives sempre i quan el projecte que s’acabi presentant sigui “creïble” i tingui “un esperit constructiu”.

En aquest sentit, ha posat com a exemple Canillo, on una idea és apropar-se i sondejar persones de l’espectre liberal amb la voluntat d’evitar que es repeteixi la situació del 2011, on només es va presentar una candidatura, el que ha derivat en quatre anys sense oposició al comú.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada