lopezEl primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha expressat el posicionament contrari del partit a rebaixar el tipus d’IGI a sectors que tributen al tipus general als països veïns. Així, ha fet referència a la demanda de les associacions de comerciants perquè se’ls apliqui un tipus reduït, i ha assenyalat que si a Espanya el percentatge és del 21% té lògica aplicar el tipus general a Andorra, que ja és molt inferior. D’altra banda, ha criticat com ha procedit el Govern en la modificació de l’impost per a les estacions, i que encara no s’hagi resolt el problema amb l’IGI bancari.

El Partit Socialdemòcrata no està a favor d’aplicar un tipus reduït d’IGI al sector del comerç. Pere López ha argumentat que ‘és lògic que hi hagi certa similitud entre els esquemes fiscals d’Andorra i els d’Espanya i França’. Considera que en fiscalitat ‘no hi ha sectors més importants, més estratègics o sectors clau; el que hi ha són tipus fiscals diferents’ i opina que els sectors que tributen al 21% a Espanya i França han d’estar subjectes al tipus general a Andorra.

Per tant, López no és partidari que el comerç, que als països veïns està subjecte al tipus general, tingui una rebaixa al Principat. En canvi, des del PS sí que són favorables a aplicar aquest IGI reduït a altres sectors, com els serveis culturals o el transport, que als països veïns tributen menys.

Pel que fa a la modificació de l’IGI de les estacions anunciada pel ministre de Finances i Pressupost, Jordi Cinca, que finalment quedarà al 2,5%, López ha criticat la manera de legislar de l’Executiu, que li sembla ‘preocupant’. Considera que la mesura transitòria per compensar el que han tributat de més les estacions a l’inici de la temporada no és una bona solució, i que s’haurien de fer les lleis ‘amb un enfocament més genèric’ i no centrant-se amb un cas particular com considera que s’ha fet.

El que preocupa més al PS, però, és la modificació de l’IGI bancari, ja que segons López, cada dia que passa sense solucionar aquesta qüestió, l’Estat deixa d’ingressar uns 60 o 70.000 euros. Per això lamenta que no s’hagin accelerat els tràmits per acceptar la proposició de llei que va presentar el grup parlamentari socialdemòcrata.

D’altra banda, Pere López també ha reiterat el posicionament del partit en relació a la mesura establerta al pressupost que retorna al preavís de tres mesos abans de deixar un lloguer. Ha demanat que es faci una modificació de la llei d’arrendaments de finques urbanes que posi fi a aquest requeriment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada