La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient ha començat aquest dilluns el debat de les esmenes presentades al projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS que esglaona la cotització dels autònoms en funció dels resultats. El text ha rebut set esmenes per part de DA i set més del grup parlamentari socialdemòcrata, entre les quals una que proposa la supressió del nou règim especial que permet als majors de 50 anys cotitzar voluntàriament si ho han fet un mínim de 15 anys. La consellera general socialdemòcrata Mariona Gonzàlez ha assegurat que entenen que la seguretat social només hauria de cobrir les persones que tenen alguna activitat i els seus beneficiaris, però no estan d’acord ‘que es pugui entrar i sortir del sistema quan es vulgui’ tal com succeïa abans de la Llei del 2009. En canvi, el grup mixt ha optat per votar en contra d’aquesta esmena, tot i que s’havien presentat abans que el grup es dividís.

La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient ha iniciat aquest dilluns el treball de les esmenes de la modificació de la Llei de la CASS que el Govern ha presentat per modificar la cotització dels autònoms. Es preveu que els tres grups puguin acabar el debat aquesta mateixa setmana, per tal que el projecte de llei se sotmeti a votació en el ple previst per al 23 de maig, tal com ha explicat el conseller general demòcrata Xavier Montané.

A banda de les esmenes presentades per DA, que ja van fer públiques en roda de premsa, el projecte de llei ha rebut set esmenes del grup parlamentari socialdemòcrata, que es van presentar abans que el grup es dividís.

La consellera general socialdemòcrata Mariona Gonzàlez ha explicat que una de les principals esmenes és la que demana la supressió del règim especial voluntari dels majors de 50 anys, ja que no veuen lògic que es torni a la llei anterior al 2009, quan les persones podien cotitzar voluntàriament a la CASS. En tot cas, tal com ha explicat la consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez, si mai s’hagués de tornar enrere i tothom ‘pogués entrar i sortir del sistema a voluntat’, hauria de ser per a tothom i no només per als majors de 50 anys.

Un altre dels cavalls de batalla dels socialdemòcrates és el fet que el Govern hagi previst la possibilitat de reducció de la base de cotització per als emprenedors durant els primers 12 mesos, però que en canvi durant aquest període no puguin cotitzar a la branca de jubilació. Pel PS, això és ‘un greuge’ de cara a tenir dret a una pensió mínima en el futur.

D’altra banda, les esmenes dels socialdemòcrates també van encaminades a no permetre que els cònjuges puguin ser assalariats de les seves respectives parelles i que els familiars només siguin considerats com a tal si conviuen amb la persona. També demanen que la base de cotització dels socis assalariats sigui en funció del salari que cobren realment i com a mínim el salari mitjà, i no el mínim com estableix el projecte de llei.

La consellera del grup mixt Sílvia Bonet ha explicat que en general han defensat les mateixes esmenes presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata, però que finalment han decidit no donar suport a l’esmena de supressió del règim especial voluntari, ja que consideren que amb aquesta opció ‘no es torna a la situació anterior’ sinó que permet cobrir un buit tenint en compte que ‘la societat té cada cop més disparitat de situacions’. El grup mixt també ha donat suport a DA pel que fa a fixar la base de cotització dels socis assalariats en funció del salari mínim. De fet, Bonet ha dit que s’han pres les decisions amb l’objectiu que la llei ‘s’adapti al màxim a la situació actual de crisi econòmica’ i per facilitar que ‘el màxim de gent en qualsevol situació pugui cotitzar’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada