El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata ha acordat aquest dilluns encomanar i fer pública una auditoria dels comptes ‘per fer honor a la transparència a la qual es van comprometre’ i per aclarir com han arribat a tenir la quantitat de diners que han sortit a la llum i per analitzar els moviments que s’han anat produint. També s’ha acordat enviar una carta a tots els ‘trànsfugues’ per reclamar que tornin l’escó, ja sigui perquè els estatuts del partit obliguen a fer-ho, o per responsabilitat davant dels electors ‘que van votar un partit amb un programa i unes persones en equip’. Malgrat tot, els representants del comitè executiu del PS han reconegut que si no deixen l’escó no podran fer-hi res més, ja que la via judicial ha quedat descartada. Els representants del PS, que tenen l’esperança que el síndic atengui la seva sol·licitud de retorn dels diners que va moure el grup parlamentari mixt, també ha acusat aquest grup encapçalat per Jaume Bartumeu d’apropiar-se d’informes i estudis del partit, tenint en compte que aquest mateix dilluns Bartumeu ha anunciat la seva intenció de presentar una proposició de llei sobre l’IRPF.

El comitè directiu del PS ha pres aquest dilluns diversos acords, entre els quals hi ha l’encàrrec d’una auditoria dels comptes del grup parlamentari per saber com s’ha arribat a tenir els diners que s’han fet públics, auditar les despeses que hi ha hagut, i posteriorment prendre les decisions que es vegin escaients, tal com ha indicat la secretària d’organització i consellera general Rosa Gili. Gili ha afegit que tenen la intenció de fer pública l’auditoria com a mostra de transparència.

El primer secretari, Pere López, ha indicat que és normal que s’hagin acumulat els més de 400.000 euros tenint en compte que es tracta d’un grup parlamentari amb molts anys de continuïtat, que durant els dos anys que va governar no va requerir de gaires diners, i que durant els dos últims anys tampoc hi ha hagut tanta activitat parlamentària. No obstant, López considera que el grup ha de disposar de diners perquè si ara es presenten reformes legislatives importants com l’IRPF o la Llei de la CASS, el grup requerirà d’estudis específics.

El comitè directiu també ha acordat reclamar per carta a tots els càrrecs electes que han abandonat el partit, als quals qualifiquen de ‘trànsfugues’, que retornin l’escó, perquè hi ha un mandat derivat dels estatuts que així ho obliga. El president del PS, Vicenç Alay, ha assegurat que es tracta d’un article dels estatuts ‘que existeix des del primer dia, que mai s’ha modificat’, i que fins i tot Jaume Bartumeu havia defensat en el passat. Però Alay ha afegit que consideren que han de reclamar els escons també per responsabilitat davant dels electors que van votar ‘un partit amb un programa i unes persones en equip’.

De la seva banda, Pere López ha afegit que aquest fet ocasiona un perjudici econòmic al partit, ja que les eleccions es financen amb l’aportació d’un 10% del salari dels càrrecs electes, i ara es dóna la circumstància que el partit ha d’assumir el deute de les eleccions però es queda sense l’aportació d’una part dels càrrecs electes que van ser escollits. Per López, aquesta actitud és ‘molt poc coherent’ i ‘molt poc respectuosa envers el partit i els electors’. Malgrat tot, el comitè directiu ha acordat moure’s només dins de l’àmbit estrictament polític i ha quedat descartat arribar a instàncies judicials.

Un altre dels acords presos aquest dilluns és que els consellers comunals socialdemòcrates faran oposició pel seu cantó d’acord amb el programa del partit, tot i que amb un clima de diàleg que pot permetre treballar puntualment amb els companys que han abandonat el partit en la mesura que hi hagi coincidències. Igualment, s’ha acordat que en la mesura del possible, els consellers comunals del PS participin en totes les comissions del comú. Alay ha reconegut que els candidats a les eleccions comunals no van signar el compromís de deixar el càrrec si abandonaven el partit, tal com indiquen els estatuts, però considera que l’obligació ja hi era en el moment en què queda recollida estatutàriament.

Pel que fa a les declaracions fetes aquest dilluns pel president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, assegurant que si el Govern no ho fa abans, presentarà una proposició de llei sobre l’IRPF, Pere López ha indicat que aquest text, així com els informes i estudis que s’han utilitzat, són propietat del PS, i ha acusat Bartumeu d’apropiar-se’ls, ja que ‘un grup que només té una setmana de vida no està en disposició de presentar una llei d’aquest calat’.

Igualment, sobre el fet que Bartumeu asseguri que va fer els moviments de diners perquè considera que el PS li volia fer ‘el pacte de la fam’, Rosa Gili ha assegurat que són declaracions ‘totalment fora de lloc’ perquè mai es va parlar directament ni sobre l’escissió ni sobre els comptes, i que en canvi ells sempre li havien fet confiança amb el tema econòmic. Gili ha afegit que només recorda una conversa en què es va parlar de romanents ‘sense parlar de quantitats ni que a finals d’any s’hagués de prendre una decisió al respecte’.

Des del comitè executiu s’han mostrat esperançats que el síndic atengui les seves sol·licituds de retorn dels diners, i precisament han indicat que durant la celebració de la Junta de Presidents, el mateix síndic general va xifrar la quantitat que correspondria al grup mixt en relació al període fins a arribar al juliol, moment en què el Consell General farà la nova assignació econòmica als grups. Segons Gili, el grup mixt hauria de rebre 18.000 euros de part del grup parlamentari socialdemòcrata, i 8.000 euros més de part del grup parlamentari demòcrata. Finalment, més enllà que reclamin el romanent de 417.000 euros que Bartumeu va transferir al Consell General, estan d’acord amb la necessitat de crear una llei de finançament de partits i de reformar l’actual Llei qualificada de finançament electoral.

1 comentari

  1. Ara la cosa consisteix en embrutar i empastifar al seu antic mentor.

Comments are closed.