El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha valorat de forma positiva la reunió mantinguda amb el cap negociador de la Unió Europea per l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting i el seu adjunt, Claude Maerten, durant la qual s’ha informat de l’estat de les converses. Des de la formació es veu amb bons ulls els detalls que s’han conegut, com ara la solució sobre el tabac o les propostes que es poden albirar de cara a la lliure circulació de persones. Però, de forma especial, els socialdemòcrates han volgut destacar el fet que l’acord inclogui un annex sobre condicions socials que s’hauran de complir per estar al mercat únic, document que pot ser especialment positiu per als treballadors del Principat. En aquest sentit, López ha advertit que la reforma laboral que està impulsant el grup demòcrata “és absolutament contrària” a aquests requisits i, per això, ha fet una crida a “replantejar-la o aturar-la”.

El parlamentari, que ha assistit a la reunió acompanyat pel també conseller general Gerard Alís, ha volgut destacar de forma especial el fet que els caps negociadors hagin informat de l’existència d’aquest protocol annex a l’acord, on es deixa clar que la UE, en un espai de mercat únic, no acceptarà condicions socials i laborals diferents de les que hi ha als països comunitaris. Es tracta, a l’entendre del PS, d’un “aspecte molt positiu” i que, de fet, ja s’havia avançat en reunions mantingudes amb els líders sindicals del país. Ara bé, el compliment d’aquest protocol pot veure’s en perill en cas de prosperar les tres lleis laborals que ha tramitat el grup parlamentari demòcrata, ja que contenen disposicions que xoquen frontalment amb les exigències comunitàries.

“El més important de la reunió per a nosaltres és la conclusió que la reforma de DA va absolutament en contra del que la UE ens exigirà dins d’un marc d’acord d’associació i de protecció dels drets laborals i socials dels treballadors”, ha assegurat López, després de la trobada mantinguda amb Mayr-Harting  i Maerten. Per això, ha reclamat, “hauria de replantejar-se i fins i tot aturar-se”.

Durant la reunió, també s’ha abordat altres punts de la negociació. El PS veu “amb bons ulls” la solució tancada al voltant del tabac, que permet passar abordar altres aspectes. A la vegada, també s’ha volgut manifestar als caps negociadors de la UE la “preocupació” i la “incertesa” que genera el retard en l’inici de les converses sobre una altra de les quatre llibertats, la de circulació de persones. Sobre aquest punt, s’ha sortit de la trobada amb la convicció que la UE entén aquesta inquietud i que la voluntat és presentar una proposta similar, tot i que no necessàriament la mateixa, a l’aplicada ja a altres petits Estats, com és el cas de Liechtenstein.

López i Alís també han volgut traslladar als caps negociadors la sensació que té una part important de la ciutadania i també dels agents socials que aquestes converses, claus per al futur del país, s’estan duent a terme amb massa secretisme. Per això, ha apuntat la necessitat que “s’informi més” a la població, ja que aquesta és la forma “d’esvair dubtes i posicions euroescèptiques”.

Text PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada