El PS denuncia els increments “indiscriminats” i sense justificar de molts serveis públics als comuns

El  Partit Socialdemòcrata (PS) ha volgut denunciar els increments de preus públics que han aplicat de cara al 2017 diversos comuns governats per Demòcrates per Andorra (DA). Algunes d’aquestes pujades, han remarcat, afecten serveis socials i perjudiquen seriosament les famílies amb menys recursos. A més, han lamentat, no s’ha justificat el motiu d’aquest creixement de les tarifes i, en la majoria de casos, les majories s’han limitat a dir que feia anys que estaven congelades, sense aportar cap document que demostrés la necessitat de la mesura.

Així ho han denunciat els consellers comunals elegits sotes les sigles de PS+Independents (PS+I) a les passades comunals a Andorra la Vella, Dolors Carmona; Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell; i Encamp, Joan Sans. Tots ells han estat també acompanyats per la secretària d’organització de la formació, Susanna Vela, que ha remarcat la “preocupació” per uns increments “discriminats” per uns “serveis que són en bona part socials”.

Aquesta inquietud ha arribat al PS via les famílies i, ha advertit la dirigent socialdemòcrata, “moltes tindran problemes i hauran de deixar de fer algunes d’aquestes activitats”. Al seu entendre, “aquests governs comunals l’únic que estan fent és vetar l’accés a serveis públics que són bàsics per a la ciutadania i per la convivència i l’equitat en la nostra societat”.

La consellera de PS+I a Andorra la Vella, Dolors Carmona, ha posat diversos exemples d’aquests increments que s’estan produint especialment a la parròquia, on ha lamentat que “la visió de DA del servei públic és molt mercantilista; de seguida que es detecta una despesa significativa, ràpidament es busca la manera de pal·liar-la”. Entre ells, ha destacat la forta pujada dels aparcaments horitzontals (+56%), l’aigua (+11%), el centre esportiu Els Serradells (entre 10 i el 25% segons l’abonament), les escoles bressol (+2,5%) o la ludoteca (+5,2%). Tots aquests increments, han remarcat des del PS, queden molt per sobre de l’IPC oficial fixat pel 2016: 0,4%.

Carmona ha defensat que “aquests augments han d’obeir algun argumentari” i ha deixat clar que si aquest és que no s’han actualitzat des de fa temps, “no està suficientment ben fonamentat”. La consellera ha destacat la “preocupació” per l’increment i ha lamentat que, en canvi, no hi hagi la mateixa cura amb els diners públics en altres actuacions. “Si han de pujar les taxes per fer obres faraòniques o grans esdeveniments, pensem que no és la millora manera”, ha apuntat.

També ha desgranat els augments indiscriminats viscuts al comú d’Encamp el conseller de PS+I Joan Sans, que ha destacat especialment el sofert per la tarifa dels centres esportius (d’entre un 8 i un 9%) i de l’Àrea Jovent. Aquest darrer servei, ha criticat, ha vist el seu cost incrementat en mes d’un 40%. La decisió, ha retret, “és completament aleatòria” i “l’únic argumentari en boca del cònsol major és que la gent ha d’acabar pagant el preu que costa un servei públic”.

Sans ha apuntat que “llavors tenim un problema greu: haurem de parlar d’una oferta privada en mans d’una administració comunal”. A més, ha manifestat, “es castiga especialment la classe mitjana de la nostra parròquia” i, en canvi, “l’únic que han previst és que qui tingui dificultats vagi a tocar a la porta del departament de socials per demanar un ajut”. Per a PS+I, això “és el desmantellament dels serveis a la infància”.

Per la seva banda, Vendrell ha volgut posar en relleu que, en el cas d’Escaldes-Engordany, malgrat ser un govern de DA, no s’han apujat preus públics, fet que posaria en qüestió les mesures d’Andorra la Vella i Encamp. Sí que ha volgut criticar, però, la pujada feta l’any passat de l’impost de propietat, que va castigar especialment les persones que tinguessin habitatges d’una superfície inferior als 100 metres quadrats. La consellera ha recordat que es va fer una proposta per modificar els tipus i fer-los més favorables per a aquests propietaris. La majoria, però, va refusar-la.

Des de PS+I s’ha volgut posar en relleu que aquests increments contrasten amb l’acceptació per part dels comuns d’una nova congelació –la quarta- de les transferències mentre que es continua sense concretar la reforma del model de competències “Aquest esforç que no vol fer el Govern, es demana a la ciutadania; no es fa la feina, que fa més de cinc anys que en teoria hi treballen, es congelen els diners i per contrarestar el lucre cessant dels comuns, s’utilitzen els preus públics”, ha explicat.

La secretària d’organització del PS ha defensat que “per augmentar o revisar un preu públic cal un estudi per saber quan costa”. En canvi, ha apuntat Vela, “quan els companys ho han demanat, no se’ls ha facilitat” quan “és l’única manera objectiva de valorar aquest servei”. També ha denunciat que “tot plegat és incongruent i caòtic; comuns d’un mateix partit els pugen i un altre no i també el Govern els congela les transferències”. Al final, ha lamentat, “ho acaba pagant el ciutadà”.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.