El PS demana al Govern que torni a posar en marxa la Comissió de polítiques per la igualtat

El Partit Socialdemòcrata ha demanat, aquest dijous, que el Govern torni a posar en marxa la Comissió de polítiques d’igualtat que va engegar el govern socialdemòcrata al 2009. La consellera Mariona González ha insistit que cal fer cas de les recomanacions que ha efectuat la Comissió Europea contra el racisme i la intolerància (ECRI), i que per això s’haurien de debatre en aquesta comissió que inclou la societat civil i els grups polítics per tornar a posar sobre la taula l’aspecte de la nacionalitat en el sentit més ampli. González considera que caldria debatre els anys per obtenir la nacionalitat, la doble nacionalitat i la possibilitat que els residents votin a les eleccions comunals. D’altra banda, la consellera també ha indicat que si DA no ho fa abans, cap al setembre o octubre presentaran una nova proposició de llei de llibertat sindical i la regulació del dret a vaga.

El president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, i la consellera Mariona González han comparegut, aquest dijous, en la roda de premsa setmanal del partit per comentar el recent informe emès per la Comissió Europea contra el racisme i la intolerància. La consellera ha criticat que el pla d’igualtat ‘no està entre les prioritats de DA’, i que les bones iniciatives engegades pel govern socialdemòcrata no s’han mantingut.

Gonzàlez ha fet referència expressa a la Comissió de polítiques d’igualtat que van crear al 2009 i on es va convidar tots els grups parlamentaris, els agents socials i representació jurídica. Ha indicat que l’ECRI en fa una valoració positiva i que en el si d’aquesta taula es debatien qüestions d’integració que ara no es tracten. Per això ha demanat al Govern que la torni a posar en marxa, i que s’hi plantegi el tema de la nacionalitat en el seu sentit més ampli. Segons González caldria debatre tant la qüestió sobre la doble nacionalitat, com el dret a vot dels residents, com la rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat, ja que considera que ‘alguns de DA no haguessin dit que no, però no es van posar d’acord perquè encara hi ha aquesta dreta tan recalcitrant i rància’.

A més, González apunta que en aquesta comissió es podrien valorar també altres canvis en la legislació o el codi penal i es podria impulsar la signatura del conveni sobre els drets econòmics, socials i culturals que no es podia signar abans per les diferències entre els drets econòmics dels residents. També indica Gonzàlez que es podria parlar de la possibilitat de ser membres de l’Organització Internacional del Treball.

L’altre gran àmbit on fa incidència l’ECRI i el PS considera que caldria actuar-hi és en la legislació laboral. En aquest sentit, la consellera recorda que ja fa temps que el Govern diu que aquesta és una qüestió prioritària, però que de moment no han presentat cap projecte de llei al respecte. És per aquest motiu que la consellera indica que encara conserven el text que van presentar en l’anterior legislatura, i que si cap al setembre o octubre, DA no ha impulsat cap iniciativa en aquest sentit, els socialdemòcrates entraran una proposició de llei de llibertat sindical que reguli el dret a vaga, entre d’altres qüestions.

 

Proposta de l’Acoda d’abaratir els acomiadaments

Durant la roda de premsa d’aquest dijous, els socialdemòcrates també han manifestat el seu rebuig a la proposta de l’Acoda d’abaratir els acomiadaments. Gonzàlez ha opinat que això no afavoriria més contractacions, sinó que serviria per destruir llocs de treball, i que només seria bo perquè els empresaris poguessin acomiadar treballadors i contractar-ne d’altres cobrant menys.

En aquest sentit, ha recordat que ja existeix l’acomiadament causal per a les empreses que estan en una situació econòmica crítica i que poden acomiadar el 10% de la plantilla cada sis mesos pagant només el 50%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.