Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) portaran al ple el debat sobre si els centres del sistema andorrà han d’oferir de forma obligatòria l’ensenyament de religió catòlica. Des de la formació es defensa que no s’ha de ficar per llei aquesta obligatorietat i aquest era l’objectiu d’una de les 23 esmenes parcials presentades al projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, modificació que no ha estat acceptada per la comissió d’Educació. Per això, els parlamentaris han presentat una reserva d’esmena que faci que aquest punt s’hagi de discutir en la sessió de Consell General prevista per aquest dijous. Des de la formació es deixa clar, però, que la idea no és debatre sobre una assignatura en concret sinó sobre si el model públic ha de ser laic, postura que es vol defensar durant el ple.

L’esmena presentada ara fa unes setmanes proposava la supressió de l’article 20 de la llei, que estipula que “durant l’ensenyament obligatori els centres han d’oferir l’ensenyament de la religió catòlica. Aquest ensenyament és opció voluntària per als alumnes. Des de la formació, s’entén que aquesta assignatura “no pot ser una obligació imposada als centres” i que, en tot cas, s’hauria d’oferir fora de l’horari escolar. També es remarca que l’andorrana és “una escola laica” i, per tant, “no pot prioritzar (de forma obligatòria) cap tipus de religió ni ideologia”. Per això, es considera que l’ensenyament de la religió catòlica “ha de ser realitzat fora de l’horari lectiu tot i que dins dels espais escolars”, a la vegada que es demana “no menystenir la complicació que suposa aquesta disposició en l’organització i el funcionament dels diferents centres escolars”.

L’esmena, però, no va ser acceptada durant el treball legislatiu del text a la comissió d’Educació. Per això, s’ ha presentat una reserva d’esmena que permetrà que aquest punt sigui debatut al ple en la sessió de Consell General que s’ha de celebrar aquest dijous i que té l’aprovació de la llei al seu ordre del dia. Com ha explicat López, però, la intenció va més enllà que no pas “discutir sobre una assignatura”. Així, ha apuntat, “al nostre entendre és un debat més ampli, al voltant de la laïcitat de l’escola pública”. I és que, ha recordat, el sistema andorrà “es va crear amb una voluntat laica de formar en una sèrie de valors” i “també ha d’atendre la pluralitat i la diversitat existent al país i a nivell  internacional”. El parlamentari ha recordat també que al país hi ha centres finançats cent per cent amb diners públics que ofereixen aquesta assignatura, en referència a les escoles confessionals.

Text PS

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada