El PS creu que el coprincipat “no ha de ser una espasa de Dàmocles”

El PS ha criticat el discurs del síndic i ha assegurat que el coprincipat no ha de ser una espasa de Dàmocles damunt els andorrans. SDP i Liberals esperen que no hi hagi la desestabilització que ha denunciat Mateu i, finalment, UL-Independents de la Massana, demòcrates i el cap de Govern han valorat positivament la defensa del coprincipat.

Segons recull RTVA, el PS ha considerat agre el discurs del síndic i ha dit que no s’han d’impedir debats com el de l’avortament. El conseller general socialdemòcrata i president suplent del grup mixt, Pere López, argumenta que “han passat 25 anys de la Constitució i que de tot se n’ha de parlar” i aquest és l’escenari en què es vol situar la propera legislatura, on defensa que “s’han de plantejar determinats debats”. “El coprincipat no ha de ser una espasa de Dàmoclesdamunt el cap dels andorrans”.

El conseller d’SDP al grup mixt, Víctor Naudi, lamenta que no hagi parlat d’altres coses. Considera que “anava molt enfocat al cap d’estat de la Mitra” i ha trobat a faltar “més referències a l’embús legislatiu”.

La majoria dels grups se sumen a la defensa del coprincipat

Pel que fa a la defensa del coprincipat, el discurs ha rebut suports. Un d’ells, el del cap de Govern, Antoni Martí, qui qualifica de “llastimós” cremar una foto del bisbe. “I si es vol una altra estructura, que es digui quina. El que no s’hi val és fer insinuacions i no anar al fons del problema”, ha dit dirigint-se als crítics.

Per la seva banda, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha criticat “que es digui que determinats plantejaments no tenen cap impacte institucional quan és evident que el tenen”.

El president del grup mixt i conseller d’Unió Laurediana, Josep Pintat, afirma que el seu grup “comparteix plenament” el discurs i creu “que les institucions han estat clau pel creixement del nostre país i mereixen el nostre suport”. “No seria bo desestabilitzar-les”, ha afegit.

El president del grup liberal, Jordi Gallardo afirma que faran tot el possible perquè no es produeixi aquesta desestabilització que ha destacat Mateu. “Com a cap de llista, ni defensaré ni em sentiré còmode amb una campanya que no respecti les regles del joc”, ha declarat.

Tot i que amb matisos, tots els grups polítics han reiterat la defensa del coprincipat.