comite-directiu-psEl  Partit Socialdemòcrata (PS) ha anunciat la celebració el 26 de novembre d’un congrés amb la voluntat d’abordar aspectes programàtics de gran rellevància. Així, les cinc ponències ja acordades –a l’espera d’aquelles que puguin presentar els militants a títol particular- aborden assumptes cabdals com la nacionalitat, el sistema electoral, el model de competències comunals, el model econòmic i la reforma dels estatuts de la formació per fer-la més oberta a la ciutadania.

El comitè directiu reunit aquest dissabte ha donat el tret de sortida de cara a aquest congrés, que des de l’actual executiva sempre s’ha avançat que es vol que sigui “potent”. Per això, fa mesos que cinc grups de treball especials han anat elaborant ponències sobre aspectes concrets per poder-les presentar el 26 de novembre.

Entre elles, hi haurà una profunda reflexió entorn de la nacionalitat i, en especial, la possibilitat de tenir o no doble passaport. El president del PS, Vicenç Alay, ha avançat que el text proposarà “un replantejament” de la qüestió. En aquest sentit, ha recordat la “sensibilitat” tradicional d’Andorra amb aquest tema però ha defensat que “plantejat als anys 40 o 50 no és el mateix que fer-ho ara”. També ha explicat que “s’ha creat una situació de fet on molts ciutadans andorrans tenen doble nacionalitat”, el que comporta “problemes d’inseguretat jurídica”. Així, ha advertit que, vistos els informes sol·licitats, “és una irregularitat manifesta i hi ha qui arriba a plantejar que es podrien denunciar unes eleccions pel fet que hi hagi gent votant tenint el doble passaport”.

Alay ha desgranat una altre inconvenient de l’actual normativa. “Molts residents que podrien demanar la nacionalitat no ho fan per no veure’s limitats a perdre la d’origen”. Això, ha lamentat, “els empobreix a ells i ens empobreix com a país”.

Per això, ha afirmat el president del PS, “som favorable a obrir els supòsits”, tot i que “no de qualsevol manera”. Estudiant les legislacions d’altres Estats, ha apuntat, “hem vist que tots s’asseguren que això no es converteixi en un desgavell”. Per tant, ha avançat la voluntat d’analitzar “garanties jurídiques” com ara “el principi d’efectivitat”.

Una segona ponència versarà sobre el règim electoral. “Ja hem dit que molts cops que no hi estem d’acord perquè el doble vessant de territori i població té uns biaixos que entenem que cal corregir”. Per això, “ens el replantegem” i la idea és “tancar unes propostes per poder presentar a la ciutadania”.

La mateixa intenció es té amb el model de competències comunals o l’econòmic, que conformen la tercera i quarta ponència. Amb la cinquena, es vol impulsar una modificació dels estatuts amb la voluntat de fer-lo “més obert” a la ciutadania. Entre altres detalls es vol plasmar negre sobre blanc en aquest document el procés de primàries que, ha recordat Alay, ja es va fer servir per escollir Pere López com a candidat a cap de Govern en les passades eleccions generals del 2015.

Pacte d’Estat sobre sanitat

El comitè directiu també ha analitzat la proposta de pacte d’Estat per la reforma sanitària feta des del Govern i des de Demòcrates per Andorra (DA) i ha acordat, per ara, refusar-la sense que, en cap cas, això vulgui dir que “ens posem d’esquena” a treballar. Al contrari, Alay ha deixat clara “la sensibilitat” del PS en aquesta matèria i que “estem oberts al diàleg i a la presa de decisions que ens impliquin en aquest tema” però ha argumentat que “un pacte d’Estat va més enllà”, ja que “pressuposa models que no sembla que, ara, DA tingui prou treballats”.

El president de la formació socialdemòcrata ha avançat que “estem oberts a col·laborar”. Al mateix temps, però, ha reclamat aL Govern “que faci el que ha de fer”. I és que, ha indicat, “hi ha coses a què estan obligats per mínima que sigui la sensibilitat que tinguin en la matèria”.

La poca transparència de DA

El comitè directiu també ha analitzat diferents assumptes d’actualitat. Entre ells el cas Meritxell Mateu i les darreres informacions aparegudes sobre els ministres Xavier Espot i Jordi Alcobé i les presumptes retirades de fons que haurien fet dels seus comptes a BPA els dies previs a la publicació de la nota del FinCEN i la intervenció de l’entitat. El conseller general Pere López no ha amagat la “preocupació” que generen aquestes notícies i la “decepció” amb “el paper de DA” que “només dóna la informació quan aquesta ha sortit als mitjans o quan ja hi ha proves irrefutables”, fet que evidencia que “no estan a l’altura del que demana el país”.

El parlamentari ha lamentat “la voluntat manifesta de no ser transparents” i el fet que “no sabem què més ens espera demà”. Un exemple clar és la informació apareguda sobre els ministres Espot i Alcobé. “A la comissió especial es va preguntar sobre aquests fets i sempre van ser negats”, ha recordat. Per tant, “estem tan sorpresos com els ciutadans que ho han llegit”. Al mateix temps, ha advertit que “en farem un seguiment concret”.

López ha reclamat a DA que “siguin manifestament transparents” i que “deixin de fer mal a la imatge del país”. En aquest sentit, ha apuntat que “la continuïtat d’escàndols permanent i la manca d’una reacció contundent per part del partit els perjudica a ells, però sobretot al país i a la confiança dels ciutadans”.

(Text i foto: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada