El Partit Socialdemòcrata (PS) celebrarà dissabte vinent el seu 14è congrés ordinari. Durant l’acte es debatran fins a set ponències presentades per la militància i que han de servir per marcar les línies polítiques de la formació en el futur pròxim en temes claus com ara el sistema electoral, la nacionalitat o la reforma del marc de competències i transferències comunals. La secretària d’organització, Susanna Vela, ha volgut destacar que s’ha aconseguit un objectiu clau: fer que es parli de temes d’un “important calat polític”.

Des del PS fa mesos que es treballava intensament per assolir, justament, un nivell de debat de rellevància. I, finalment, la fita s’ha assolit, com ho demostren els temes tractats a les set ponències presentades i a les quals els militants han pogut incorporar les seves aportacions. Així, es debatrà una proposta per reformar el sistema electoral per fer-lo “el més proporcional i representatiu possible”. També es demanarà el vistiplau dels militants per apostar de forma clara per una modificació legislativa que permeti la doble nacionalitat complint determinades condicions.

Una altra de les ponències se centra en si cal o no impulsar una llei d’incompatibilitat dels càrrecs públics. També hi ha un text on es presenta negre sobre blanc una proposta de com ha de ser el nou marc de competències i de transferències als comuns. Una cinquena ponència defensa la possibilitat de crear un grup de treball amb l’objectiu d’elaborar una proposta de Renda Bàsica d’implantació a Andorra. Els textos a debat es completen amb un que defensa, dins del marc de l’economia verda, l’elaboració d’una nova llei d’aigües que creï un organisme nacional específic per a la seva gestió; i un altre amb modificacions als estatuts de la formació.
Valoració prèvia positiva

Des del PS es valora positivament el treball previ realitzat pels militants i que ha culminat amb la presentació d’aquestes set ponències. Vela ha destacat que “tracten temes molt importants” amb la idea que “el PS decideixi tot el que serà l’esdevenir polític del partit en el futur”. La secretària d’organització ha posat en relleu que d’alguns d’aquests assumptes “fa anys que es discuteix i es parlen” però que “cal un acord per tirar endavant les resolucions”. Així, “si s’aproven, molts d’ells es convertiran en proposició de llei per portar-la al parlament i ens agradaria que les altres forces les prenguessin en consideració per poder debatre-les allà”. La política socialdemòcrata ha remarcat que “el calat polític del congrés és molt important”.

A més del debat i votació d’aquestes set ponències, el congrés també servirà per presentar els informes de gestió tant dels comitès executius i directius de la formació com de la tasca parlamentària efectuada pels tres consellers generals socialdemòcrates. A més, fer oficial la creació de Joves socialdemòcrates d’Andorra.

Text: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada