riosUna delegació del Partit Socialdemòcrata (PS) han mantingut una trobada amb els avaluadors del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) que estan visitant aquests dies Andorra. Durant la reunió, s’ha volgut destacar el paper de les oposicions per lluitar contra aquestes pràctiques i il·legals i el risc que la reducció del finançament que preveu la llei de partits polítics ara a tràmit parlamentari pot representar per exercir un control efectiu d’aquestes actuacions.

A la trobada han assistit el primer secretari del PS, David Rios; la secretària d’organització, Susanna Vela; la consellera comunal a Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell; i el conseller general Gerard Alís. Rios ha qualificat la reunió de “molt profitosa”. Durant aquesta, s’ha volgut traslladar als representants de l’organisme del Consell d’Europa el “total rebuig” de la formació a les pràctiques de corrupció i “el nostre compromís contra aquesta xacra”.

Tot i que l’avaluació actual per part del GRECO es vol centrar en la situació de parlamentaris, jutges i procuradors, des de la formació també s’ha volgut remarcar altres aspectes que preocupen, com ara la necessitat de garantir un bon finançament per als partits polítics. En aquest sentit, s’ha defensat l’important paper de les oposicions, tant al Consell General com als comuns, per detectar i evitar pràctiques de corrupció. L’exemple més immediat, ha recordat Rios, són els casos del SAAS i de Meritxell Mateu, on el PS ha tingut un protagonisme fort a l’hora de denunciar-los.

El primer secretari socialdemòcrata, però, ha alertat que “la nova llei de partits proposada per DA redueix molt o elimina el finançament” dels partits, fet que “dificultarà molt la seva estructura, que es puguin presentar a eleccions i guanyar places”. Per tant, ha defensat, “un bon finançament serveix per lluitar contra la corrupció”. Segons ha apuntat, els representants del GRECO “ens han admès que una bona estructura de partits permet que hi hagi recursos perquè hi hagi representació i es pugui fer feina de control a Govenr”.

Altres aspectes que preocupen
Des del PS també s’ha traslladat als avaluadors la inquietud que generen altres situacions, com ara la dificultat que els treballadors del sector privat tenen per poder-se postular com a càrrecs públics. “Hi ha una barrera molt important en no poder demanar excedències amb reserva de plaça”, ha manifestat, tot posant en relleu que es tracta d’una situació ben diferent de la que viuen els professionals liberals o els funcionaris. De fet, Rios ha recordat que aquest darrer grup de persones són els únics pels qui, actualment, existeix la incompatibilitat d’ocupar un càrrec, com ara ser conseller general, i seguir al seu lloc de feina habitual.

Justament, un altre de les preocupacions del PS té a veure amb aquest darrer punt: la llei que ha de regular les incompatibilitats. Rios ha argumentat que “és un text que, per la seva importància, hauria d’anar per separat i no agrupat amb un que parli sobre la transparència”. També ha defensat que “cal que tingui un ampli consens i que es basi en la situació demogràfica que té Andorra”. Així, “no podem posar una llei inspirada en un país com Espanya o França, amb 40 milions d’habitants” sinó que “ha de ser molt adaptada al nostre Estat”.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada