El PS augura “un futur negre” per a gran part de les federacions i clubs amb la nova llei de l’esport

La nova llei de l’Esport suposa un “futur negre” per a la gran majoria de federacions i clubs d’Andorra. Així es considera des del Partit Socialdemòcrata (PS), que lamenta que el text estigui fonamentalment pensat per afavorir els esportistes d’elit i dotar de més recursos a determinades modalitats a canvi d’oblidar la resta. A més, es considera que no es té en compte els valors com a eina educativa, de cohesió de la societat o de millora dels hàbits de salut que té la pràctica esportiva. Per això, els consellers generals de la formació han presentat una esmena a la totalitat al projecte legislatiu, a banda de 28 propostes de modificacions parcials.

Globalment, la llei de l’esport del Principat d’Andorra, no agrada al PS. En aquest sentit, el conseller general Pere López la troba excessivament “pensada per a esportistes d’alt nivell” i per “dotar de més recursos a determinades federacions”, seguint “la tendència dels darrers anys en què s’han reduït, amb caràcter general, les subvencions al conjunt de les entitats” mentre “han augment significativament” les concedides a les d’esquí i muntanyisme, com va quedar en relleu amb la resposta a una demanda d’informació feta ara fa uns mesos. En canvi, el text deixa en un segon pla, o fins i tot oblida, altres punts bàsics com són el foment de la cohesió social, la importància de l’esport base a nivell educatiu i formatiu o la necessitat de fomentar la seva pràctica dins dels hàbits saludables. Per aquests motius, s’ha optat perquè els tres parlamentaris socialdemòcrates presentin una esmena a la totalitat al text, que serà debatuda dijous vinent al ple del Consell General.

A banda, però, la formació també ha tramitat un total de 28 esmenes parcials al projecte legislatiu. Fins a sis d’elles fan referència a modificar l’article 37 de la llei, que aborda els criteris per atorgar les subvencions a clubs i federacions. Així, des del PS es proposa que a l’hora de distribuir aquests ajuts, Govern hagi de tenir en compte aspectes que el projecte legislatiu original no contempla, com ara la planificació esportiva, el foment de l’esport base, les pràctiques que afavoreixen els hàbits saludables o l’impuls d’activitats per a la integració social, especialment per a joves i adolescents en risc.

El PS tampoc comparteix la creació d’una Fundació de l’Esport que es faci càrrec de les competències en aquest àmbit. En aquest sentit, es considera que tota aquesta tasca correspon al Govern “sota la forma que determini la seva estructuració” qui exerceixi “la regulació i ordenació de la pràctica” esportiva. Per això, l’esmena 8 suprimeix l’article 9 de la llei, que estableix aquesta entitat.

Un altre grup de les propostes de modificació de la llei persegueixen l’objectiu de facilitar el funcionament de clubs i federacions, ja que, en els casos de les més petites, el text els imposa algunes obligacions complicades de complir. Així, per exemple, es vol permetre que socis o afiliats que exerceixin una activitat retribuïda a l’entitat puguin ser part de la junta directiva, opció que el projecte legislatiu original prohibeix expressament i que, pel PS, “pot suposar molts problemes operatius i de gestió”. També es vol incorporar la possibilitat que els codis de bones pràctiques puguin ser diferents en funció de la capacitat econòmica i estructura de cada federació, ja que “les pautes i exigències de control no poden ser les mateixes per a una (…) que rep 1 milió d’euros que per les (…) que reben imports substancialment més petits”.

En una línia similar es fan les esmenes 20 i 21, que volen acotar l’obligació de les entitats esportives a l’hora d’organitzar esdeveniments, sobretot en relació a l’hora d’haver de fer una proposta dels recursos humans i materials per garantir-ne la seguretat i a la contractació d’assegurances per cobrir eventuals danys o perjudicis a tercers. En aquest sentit, s’entén que “el requeriment legal pot semblar massa rigorós si no s’especifiquen legalment els criteris mínims per a petites competicions (…) o amb limitat risc de seguretat”.

Per últim, el PS també proposa que les persones físiques o jurídiques que realitzin aportacions per a la promoció o desenvolupament d’activitats esportives o que en siguin patrocinadores puguin deduir part d’aquesta despesa a l’hora de fer la declaració de l’impost de societats o bé de l’IRPF. En tots dos casos, es proposa que es pugui aplicar fins a un màxim del 10% a la quota de tributació.

Text PS

 

TOTES LES NOTÍCIES