congres-ps-2016

El  Partit Socialdemòcrata (PS) treballarà en modificacions legals que permetin els andorrans tenir doble nacionalitat. També impulsarà un canvi legislatiu per fer més proporcional el sistema electoral que s’aplica tant als comicis generals com als comunals. Són dos dels acords adoptats pels militants en el 14è congrés ordinari, celebrat aquest dissabte per la formació, que també impulsarà una llei d’aigües, una renovació dels seus estatuts per ser “més àgil, transparent i proper a la ciutadania”, una reglamentació dels conflictes d’interessos i les incompatibilitats dels càrrecs públics, un model de competències comunals més eficient i que eviti duplicitats amb el Govern i un grup de treball per veure si és viable econòmicament una renda bàsica a Andorra.

Un cop finalitzat l’esdeveniment, la direcció socialdemòcrata ha expressat una important satisfacció per com s’havia desenvolupat un acte que, en paraules del president, Vicenç Alay, “ens ha permès avançar en termes de projecte”. Així, el primer secretari, David Rios, ha destacat que “el PS ha fet un pas endavant”, ja que “hem revistat punts importants del nostre programa i demostren que, per una banda, la política la fan els militants i les propostes s’aproven amb llums i taquígrafs” i, per l’altra, “que tenim una formació molt activa i ho evidencia la riquesa i la diversitat de ponències”.

Entre elles, destaca la que feia referència a la doble nacionalitat. El PS, amb una majoria gairebé unànime, ha aprovat treballar per presentar al Consell General una modificació legal que obri la porta a tenir més d’un passaport, a banda de l’andorrà. “És un dels passos més importants que s’ha fet”, ha volgut destacar Rios, tot remarcant que s’ha arribat a aquesta decisió “després d’un important assessorament jurídic”. Una de les condicions serà que només una de les nacionalitats sigui efectiva i, per tant, donar accés als drets polítics. El primer secretari ha apuntat que la decisió persegueix tant solucionar els problemes que molts andorrans tenen en moltes ocasions a altres Estats com “eliminar la hipocresia” que hi ha “amb la gent que no respecta la llei”.

Sobre aquest punt, Alay, també impulsor de la ponència, ha explicat que “ens trobem que hi ha molta gent que pot ser andorrà però no s’hi fa” i un dels motius és “un entorn globalitzat on les persones es mouen molt i hi ha crisi”. Davant d’això, ha apuntat, “hi ha qui té dubtes i no fa el gest tot i tenir el sentiment de pertànyer a aquesta comunitat perquè no vol renunciar a les seves possibilitats”. Per al president del PS, això “és un problema, ja que parlem d’una pèrdua de potencial extraordinària”. Al seu entendre, “ara com a país ens interessa” donar aquesta possibilitat.

Una segona ponència important és la que afecta el règim electoral. La resolució aprovada aposta per un objectiu final per a les eleccions generals on els 28 consellers generals s’escullin en llista nacional única. Com a una primera fase cap a aquesta fita, es treballarà en una modificació legislativa que aporti més proporcionalitat en la distribució dels escons territorials. Així, es proposarà un canvi en el sistema per repartir els dos consellers en joc de cada parròquia. El primer anirà directament a la llista més votada. Per distribuir el segon, es dividirà per dos el nombre de vots obtinguts per aquesta candidatura i, posteriorment, aquesta xifra es compararà amb l’obtinguda pels altres aspirants. Pel que fa a les eleccions comunals, s’aposta per reduir a deu el nombre de consellers de les corporacions, eliminant la figura del cònsol menor, i distribuint-los segons el nombre de vots obtinguts. En cap cas, la llista amb més suports s’emportaria, com passa ara, la meitat de cop. La ponència també inclou mesures per fomentar la democràcia com ampliar la xifra de taules electorals, fer que els ciutadans siguin els responsables d’estar-hi el dia dels comicis i fomentar el vot per correu i l’electrònic.

“El desig és la circumscripció única parroquial; és el que volem, però comencem a treballar en una cosa més possibilista”, ha explicat la secretària d’organització, Susanna Vela, que entén que cal aconseguir “més representativitat i proporcionalitat”.

Altres ponències aprovades

Els assistents també han donat el vistiplau als canvis als estatuts de la formació. L’eix central d’aquestes modificacions és posar negre sobre blanc el procés de primàries per escollir els candidats tant a cap de Govern com a cònsol. Serà en eleccions obertes a tots els ciutadans –andorrans i residents- majors de 16 anys. “Els joves podran votar per primera vegada”, ha volgut destacar Rios.

Els militants han aprovat la creació d’un grup de treball dins de la formació per elaborar una reglamentació sobre els conflictes d’interessos i les incompatibilitats, que es durà al programa electoral de les eleccions previstes pel 2019. “És una ferma aposta a resoldre aquests problemes i perquè quedi clar què pot desenvolupar un polític perquè siguin compatibles les seves tasques professionals amb la seva activitat pública”, ha apuntat el primer secretari socialdemòcrata.

Un altre grup de treball que es farà és el que ha de desenvolupar la proposta de renda bàsica. Aquest, però, tindrà el suport d’experts externs, entre ells un economista, ja que un dels principals objectius és determinar la viabilitat de la mesura al Principat. Serà en funció d’aquesta feina que es decidirà si es pot incloure o no en el programa electoral.

El PS també ha aprovat de forma unànime la ponència presentada pel grup de treball sobre economia verda. Aquesta estava centrada en l’aigua i aposta de forma clara per una nova llei “harmonitzada amb la normativa europea” per a una gestió ordenada i eficient” dels recursos hídrics del Principat, així com en la creació d’un organisme centralitzat.

La darrera ponència impulsada amb el suport de la militància fa referència al model de competències, “un dels problemes més greus que tenim a Andorra a nivell d’estructura d’Estat”. Es donarà ple suport a un projecte que “eliminarà duplicitats i malfuncionaments” que hi ha actualment.

Balanç global

Rios, a l’hora de fer una valoració global del congrés, ha optat per fer una mirada al passat i als inicis del PS, tot remarcant que temes com la doble nacionalitat o el canvi del sistema electoral que es defensaran a partir d’ara són “cabdals”. Així, ha recordat que “el 2001 anàvem a les cases parlant d’un model fiscal i un acostament a Europa”, propostes que “han desenvolupat altres partits perquè era el que necessitava el país”. Al seu entendre, “ara hem assentat les bases perquècertes coses canviïn a Andorra”.

Un altre aspecte positiu del congrés va ser la presentació de les Joventuts Socialdemòcrates d’Andorra. El seu coordinador, Pere Baró, va explicar que el grup neix amb la voluntat “d’esdevenir un referent pels joves votants del país”.

(Text i foto: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada