El Partit Socialdemòcrata (PS) ja treballa per personar-se en la causa judicial per les irregularitats detectades en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Així ho ha anunciat el conseller general de la formació Pere López en la sessió parlamentària celebrada aquest divendres, durant la qual ha lamentat els pocs moviments del Govern des que el Tribunal de Comptes va alertar de la situació. Durant la sessió, també s’ha aprovat la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica sense que el text, però, incorpori la proposta socialdemòcrata de crear una baixa remunerada per poder tenir cura d’un fill hospitalitzat per malaltia greu.

El Consell General en el seu ple, en primer lloc, ha analitzat l’informe del Tribunal de Comptes sobre les liquidacions dels exercicis 2015 tant de Govern com de la resta d’entitats públiques, entre elles el SAAS. I López ha volgut aprofitar per reiterar la gravetat de les irregularitats detectades en la gestió de la parapública sanitària. “Fa mesos que ho denunciem i, fins i tot, advertim que es pot tractar de corrupció”, ha recordat el parlamentari.

Davant d’això, ha denunciat, “fa mesos que no sabem res de les accions anunciades pel Govern”, més enllà d’haver enviat documentació a la fiscalia perquè ho analitzés. Per això, i després d’haver esperat “un termini prudencial”, el PS s’ha posat en mans d’un lletrat per personar-se en la causa per aquestes irregularitats.

Sobre l’informe del Tribunal de Comptes, López també ha criticat que, pel retard en la seva entrega, no s’hagi pogut analitzar la liquidació de l’Agència de Resolucions d’Entitats Bancàries (AREB). “No és seriós en cap circumstància i encara menys quan se’ns està demanant molta credibilitat”, ha indicat. També ha alertat dels problemes detectats per l’organisme a CTRASA i ha advertit que “seguirem aquesta qüestió amb atenció els mesos vinents”.

Llei de drets i deures dels pacients

El Consell General també ha aprovat aquest divendres la llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica. Ho ha fet amb el suport de tot l’arc parlamentari. El PS ha votat a favor, amb l’excepció feta dels articles que, a l’entendre dels socialdemòcrates, retallaven drets als menors. Rosa Gili ha expressat el desig que el text “sigui la primera eina per ordenar millor el nostre sistema sanitari”.

La parlamentària ha destacat millores fetes amb el treball en comissió, com ara la protecció de dades personals o la clarificació dels drets dels usuaris. A la vegada, ha lamentat que no s’hagi volgut incloure dins del text al dret a un tractament digne i al tractament del dolor.

Prèviament al text global, s’han debatut les reserves d’esmena presentades pel PS. Amb dues d’elles, es pretenia introduir un permís retribuït en els casos d’haver de tenir cura de fills o familiars propers hospitalitzats, un dret que “ha de ser reconegut per solidaritat i empatia”. Gili ha reconegut que DA, al seu Codi de Relacions Laborals, l’ha inclòs, però sense contemplar cap prestació econòmica. “Mantenim la proposta perquè, si s’inclou en la llei, els ciutadans disposaran ja d’aquesta possibilitat”, ha indicat la consellera. Ara, ha lamentat, caldrà esperar al llarg tràmit dels textos laborals.

El ple també ha rebutjat les reserves d’esmena que volien reforçar els drets dels menors, com ara baixant als 14 anys l’edat de consentiment a l’hora d’acceptar una actuació mèdica. A l’entendre de Gili, sense aquests canvis proposats “la llei no dóna cap autonomia als menors de 16 anys i no va en la línia de la realitat actual”. Per això, ha lamentat, a DA “els ha faltat diàleg amb persones que tracten amb nens i adolescents”, ja que “tenen un pensament conservador i ancorat en el passat”.

Tampoc ha prosperat la reserva d’esmena que volia garantir el dret a una segona opinió mèdica “sense limitació”. Gili ha advertit que “remetre això a un reglament no vol dir res més que imposar límits”, fet que no es comparteix des del PS. En aquest sentit, ha apuntat dos motius: “Els metges, com qualsevol persona, es poden equivocar i en casos difícils, una segona opinió ajuda a arribar al convenciment que la decisió que es pren és la correcta”.

(Text: PS)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada