lopez-giliEl  Partit Socialdemòcrata ha presentat una esmena a la totalitat a la llei de col·laboració entre l’administració general i els comuns i entre els comuns. Els consellers generals de la formació Pere López i Rosa Gili s’ha mostrat crítics amb un text que consideren “innecessari” i que han qualificat de “pedaç”. A més, han advertit que algunes de les disposicions que conté, com ara la creació de mancomunats, poden acabar suposant un increment important de la despesa pública. Els parlamentaris també han fet set esmenes parcials al projecte amb l’objectiu de canviar, durant l’hipotètic treball en comissió, els aspectes que més negatius veuen.

López ha deixat clar que, en global, no comparteixen el contingut de la llei. “Ens sembla un veritable pedaç en cada una de les parts que la composen i conseqüència de moltes coses que DA no ha estat capaç de resoldre, com ara la llei de funció pública o la reforma de les competències i transferències”, ha manifestat el conseller general, que no ha dubtat en titllar la llei com a “un despropòsit” i d’afirmar que, al seu entendre, “és innecessària”. En aquest sentit, ha recordat que “vénen a dir que les administracions han de col·laborar, la qual cosa ens sembla una obvietat”. Per aquests motius, s’ha presentat una esmena a la totalitat per retornar el text a Govern.

El PS també ha introduït set esmenes parcials al projecte legislatiu. Les propostes de canvi van enfocades en tres direccions. Així, una de les peticions és suprimir íntegrament el capítol 2 de la llei, que és el que dóna la possibilitat de crear mancomunitats, opció que, des de la formació, no es comparteix en absolut, sobretot perquè es considera que hi ha un elevat risc de fer créixer la despesa. “Ens preocupa molt que es vulguin crear estructures noves que tindran personalitat jurídica, uns consells d’administració i uns òrgans de direcció. El que faran és multiplicar la despesa”, ha argumentat López, tot recordant que, entre d’altres aspectes, “hauran d’elaborar pressupostos i liquidacions, fer el control de la gestió de despesa o les auditories del Tribunal de Comptes”.

Per al parlamentari, en comptes de complir “el compromís d’endreçar la qüestió” amb la reforma del marc de competències i transferències, el que fa DA és “una errada que ha comès a molts països”. El conseller general socialdemòcrata ha advertit que “el que acabarà representant és que, per prestar els mateixos serveis, tindrem una multiplicitat dels costos”.

La regulació dels convenis
Una altra de les esmenes presentades demana suprimir el capítol 4 de la llei, que vol regular els convenis que se signin entre administracions. Per al PS, aquesta part del projecte legislatiu és totalment innecessària, ja que “la seva celebració no requereix cap previsió legal; Govern amb comuns o els mateixos comuns ja tenen entre si signats molts acords”. El parlamentari ha apuntat que “no hi veiem la necessitat d’establir un rang de llei” i ha posat en relleu que “ens preocupa en quina situació poden quedar els que ja estiguin firmats i que el text pugui ser un encotillat per als futurs convenis”.

El tercer aspecte clau de la lleu que el PS vol modificar amb les esmenes és la possibilitat de mobilitat entre els treballadors de les diferents mobilitats. Gili ha explicat que la formació “no hi està en contra” però ha alertat que “no es fa bé”, ja que “tots els articles [de la llei de col·laboració] van en clara contradicció amb el que diu la de funció pública, que no preveu aquest tipus de trasllat”. Per tant, ha alertat Gili citant l’informe de la comissió consultiva de la funció pública, “pot haver-hi un greuge comparatiu, ja que un treballador de comú sí que podria anar a Govern però no en sentit contrari”.

La solució proposada via esmena pel PS és una disposició transitòria que deixi “en stand by” el plantejament de mobilitat a l’espera que es tiri endavant la reforma de la funció pública. “Tenim la voluntat que es facin bé les coses, que siguin recíproques pels treballadors d’un lloc i altre i que la futura llei reculli correctament les condicions del trasllat”, ha argumentat la consellera socialdemòcrata. Gili també ha criticat que “DA no ha afrontat encara la reforma de la funció pública” i que “només va tocar el pla de pensions de forma poc adequada i generant malestar entre els funcionaris”.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada