El PS alerta que les presses de DA no són acceptables ni convenients

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han expressat el seu rebuig a la possibilitat que, tal com ha demanat el grup de Demòcrates per Andorra (DA) es tramitin fins a tretze lleis per la via d’urgència per poder aprovar-les abans del final de la legislatura i la dissolució parlamentària. Rosa Gili, que ha comparegut en nom dels tres parlamentaris del PS conjuntament davant els mitjans de comunicació amb representants de la resta de partits de l’oposició (Liberals d’Andorra, Unió Laurediana i Independents de la Massana i Socialdemocràcia i Progrés) per denunciar aquesta petició, ha advertit que aquesta forma de fer no és acceptable, no permet treballar correctament els textos legislatius i pot provocar que acabin tenint greus mancances i, per tant, afectar de forma negativa a tota la ciutadania.

Durant la roda de premsa, les quatre forces de l’oposició han expressat el seu malestar amb el fet que el grup de la majoria, sense haver-ho consultat prèviament, hagi demanat a Sindicatura que fins a tretze lleis tinguin el caràcter d’urgents, fet que permetria treballar-les en comissió al gener i febrer, mesos fora del període de sessions. Tots ells han alertat que aquestes presses poden provocar que els textos s’acabin tancant amb importants mancances. “La nostra feina és molt important. Fem lleis que canvien la vida dels ciutadans i no ens podem permetre fer-les malament”, ha advertit Gili, tot recordant que “ja tenim molts antecedents d’haver de rectificar perquè el treball no s’ha fet bé”.

La consellera general del PS ha reclamat “un respecte als ciutadans” que passa perquè es permeti “fer la feina ben feta”. Al seu entendre, amb la petició feta a Sindicatura el grup demòcrata “hi ha una manca de respecte cap a la feina del Consell General, ja saturat actualment, i cap a tots els consellers de la minoria i, a través nostre, cap a tots els votants que representem”. Gili ha apuntat que “DA té el 33% del suport dels votants, però la resta també tenim alguna cosa a dir”. Així, ha indicat que “Una cosa és tenir la majoria; una altra ni tan sols escoltar ni permetre treballar A qui representem la gent que no veu les coses com ells”.

La parlamentària socialdemòcrata ha posat un exemple que evidencia el risc de treballar amb presses i ha citat el codi de família, proposició de llei tramitada pel grup demòcrata. “Ells, que són més que nosaltres i que no han d’assumir la tasca de control i impuls del Govern, han estat tres anys treballant-lo; ara ho hem de fer en tan poc temps quan és tan important?”, ha explicat.

En cas que Sindicatura acabi acceptant la petició feta des de DA, Gili ha deixat clar que des del PS “no descartem res” a l’hora de valorar possibles respostes. I és que, ha remarcat, “és un tema que concerneix a tots els ciutadans; és obligació nostra que les coses es facin bé perquè poden afectar molta gent”.

La consellera també ha deixat clar que els períodes fora de sessions no suposen, en cap cas, vacances per als parlamentaris. Al contrari, es tracta de moments on s’ha de treballar molt per avançar feina que ha quedat aturada per la celebració dels plens o de comissions com ara fer el seguiment exhaustiu de l’acció de Govern, preparar o analitzar demandes d’informació requerides o respostes a les preguntes que s’han fet a l’executiu, reunir-se amb ciutadans i col·lectius, treballar en esmenes als diferents textos o, fins i tot, preparar proposicions de llei a presentar. I és que ha volgut remarcar que la tasca dels consellers generals no es limita únicament al treball en comissió i a les sessions de Consell sinó que es fa molta més feina a part d’aquests dos àmbits. “Que es digui que no es vol fer res fins a la dissolució del Consell General em fa la impressió d’un important desconeixement de quina és la feina dels consellers de la minoria, dels que sí que fan control a Govern”, ha declarat.

Per a Gili, la mesura demanada per DA evidencia que “pensa només en el seu balanç de final de legislatura i poder tenir a la llista de coses fetes una xifra més elevada”. Això, ha lamentat, suposa que “privilegien el quantitatiu sobre el qualitatiu”, quan “el que compta és que les lleis estiguin ben fetes i siguin per l’interès general dels ciutadans”. Per això, ha alertat que “anar ràpid i malament no ens perjudica als quatre que estem aquí asseguts sinó a tots els que vivim a Andorra” i ha lamentat que els ‘taronja’ actuïn “com un mal estudiant que el dia abans d’un examen es queda fent colzes fins a les quatre de la matinada perquè fins llavors no ha preparat res”.

Text i foto: PS

TOTES LES NOTÍCIES