El PS acusa Martí de no haver afrontat cap reforma estructural en cinc anys

El president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha criticat el cap de Govern per manca d’acció política en els darrers cinc anys, i l’ha acusat de no haver afrontat cap reforma estructural des que va arribar al Govern. Durant la seva intervenció en el Debat d’Orientació Política, els socialdemòcrates han aprofitat per criticar principalment alguns aspectes de l’actualitat andorrana com ara la situació de la CASS, les pensions, o les transferències i les competències als comuns.

És per això que López ha proposat reforçar els mecanismes perquè el Tribunal de Comptes pugui posar en coneixement de la Fiscalia els fets greus detectats i que aquesta actuï conseqüentment, o també ha fet dues propostes de resolució com ara la de fer efectiu el compromís del Govern d’acollir refugiats de Síria, o incloure les polítiques de gènere a l’agenda política. Finalment, s’ha mostrat contundent exigint a Martí que “no es pot mantenir per més temps aquesta gestió incompetent”.

El Debat d’Orientació Política ha seguit aquest dijous al matí amb les intervencions dels presidents dels diferents grups parlamentaris. El segon a fer-ho ha estat el conseller del PS, Pere López, que ha centrat bona part del seu discurs en criticar la manca de decisió del cap de Govern, Toni Martí, durant els cinc anys que porta al capdavant del Govern. En aquest sentit, ha assegurat que el projecte de DA “és un projecte essencialment immobilista” perquè considera que no han afrontat cap de les reformes estructurals necessàries.

Entre alguns exemples que han citat els socialdemòcrates es troben les competències i les transferències als comuns, una reforma que López ha criticat que se’n parli des de fa cinc anys però que encara no s’hagin anunciat les grans línies de com s’ha d’encarar. Unes altres de les principals preocupacions que ha reflectit el president del grup parlamentari mixt són les dades de l’actual situació de determinades pensions i prestacions socials, a l’igual que de la gestió de la CASS. Per tot plegat, demanaran la celebració a la tardor d’un debat monogràfic sobre l’aplicació de les noves lleis i l’efecte que aquestes han generat sobre l’import de les pensions de jubilació, d’invalidesa i altres prestacions socials.

Així doncs, també ha aprofitat per lamentar la situació dels informes del Tribunal de Comptes i ha demanat que s’estableixin mecanismes de sancions i de demandes de responsabilitats per a aquells que cometin irregularitats. A més, proposen també reforçar els mecanismes perquè el Tribunal de Comptes pugui posar en coneixement de la fiscalia els fets greus detectats i que aquesta actuï conseqüentment.

Pere López també ha exposat unes altres dues propostes de resolució, la primera insta el Govern a fer efectiu el seu compromís d’acollir una vintena de refugiats procedents de la guerra de Síria. La segona proposa que s’incloguin les polítiques de gènere a l’agenda política fent que les actuacions de qualsevol administració pública s’analitzin des d’aquesta perspectiva.

Els socialdemòcrates han finalitzat el seu parlament exigint responsabilitats i decisions a tot l’equip de DA perquè creuen que s’està deteriorant la seva gestió del dia a dia, i s’estan situant en una manca de serietat i respecte de les quals dependrà el futur del país.

En la seva segona intervenció, López ha lamentat que Martí no hagués dedicat “ni un sol minut” a parlar de drets i llibertats i ha remarcat que no es pot negociar un Codi de Relacions Laborals sense els sindicats. També ha lamentat que des de l’Executiu s’hagi posat la societat “en contra dels funcionaris” i només s’hagi tracta el tema dels complements sense afrontar cap altre de les reformes pendents. També ha constatat mancances en educació (ús de l’anglès com a llengua vehicular), cultura (entorns de protecció) i turisme.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.