El PS acusa Govern i DA de “ningunejar” els sindicats amb la reforma laboral

Text i foto: PS

La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha criticat la forma de fer del Govern amb l’elaboració de la nova llei de Funció Pública. Així, ha acusat l’executiu de Demòcrates per Andorra (DA) d’haver “ningunejat” els sindicats dels treballadors. De fet, ha recordat que aquesta situació ha estat similar a la del grup parlamentari ‘taronja’ amb la confecció d’una reforma laboral que tampoc ha tingut en compte les aportacions fetes pels representants dels assalariats, malgrat la necessitat, en tots aquests textos, d’un “consens polític i social” que ara mateix no existeix.

En roda de premsa, Vela ha volgut exposar la visió de la formació socialdemòcrata en relació principalment a la reforma de la Funció Pública, tot i que també ha posat en relleu que les crítiques apuntades són també extrapolables a les lleis laborals imposades pel grup demòcrata. Així, ha lamentat que “són lleis que necessiten un ampli consens polític i social i no el tenen” i que, a més, “no recullen aspectes essencials aportats pels sindicats”.

Davant aquesta realitat, la primera secretària del PS ha vist raonable la possible convocatòria d’una vaga per part dels sindicats dels treballadors públics, tot i advertir que “porta uns problemes afegits en no haver-se desenvolupat el que és un dret constitucional”. Des del PS es considera que “tenen raons per fer-ho, sobretot per la manera com se’ls ha ningunejat”. I és que, ha recordat, “no s’ha tingut en compte el paper negociador de la comissió de la Funció Pública ni, en les lleis laborals, les aportacions fetes pels sindicats”.

Vela ha desgranat els principals punts que el PS considera negatius de la reforma presentada pel Govern. Un dels principals és, de fet, que majoritàriament s’elimini la figura del funcionari de la gran majoria de departaments, amb excepcions de llocs concrets i dels cossos especials. “Estem en desacord amb la desfuncionalització de l’administració pública”, ha afirmat, tot recordant que aquesta postura “ja es va denunciar amb la llei del fons de pensions”. La dirigent socialdemòcrata ha posat en relleu que “els funcionaris utilitzen com a marc d’actuació la imparcialitat, l’eficiència i el respecte al ciutadà i als seus drets. Garanteixen, amb independència del poder polític, el servei públic”.

Per això, ha llençat diverses preguntes a Govern. Així, ha demanat si “s’ha valorat les conseqüències que pot tenir el fet que certs llocs de treball estiguin ocupats per persones que no són funcionaris” així com amb quins criteris es decidiran en quines places si s’emprarà aquesta figura.

“Dubtem que amb la reforma s’aconsegueixi un sector públic més flexible, eficient i transparent”, ha assegurat Vela, que ha defensat que una modificació legislativa d’aquesta importància passa per “més coses que només canviar categories”, com ara “formació, introducció de noves tecnologies, normes de procediment, etc…”. També ha expressat la “por” a què “les desigualtats que ja hi ha es facin més grans, en haver-hi diferents categories laborals”.

Per tot això, ha fet una petició a la resta de forces polítiques però també a les socials a buscar, durant el tràmit parlamentari d’aquest text així com de les lleis laborals impulsades pel grup demòcrata a “buscar un consens”. També ha advertit que, si aquest no existeix i, per tant, els textos s’aproven sense ell, el PS “inclourà la seva derogació en el programa de les eleccions”.

TOTES LES NOTÍCIES