El PS acusa els governs liberals d’amagar les pèrdues de 17,8 MEUR de la CASS del 2001 i 2002

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha acusat aquest dilluns els governs liberals de retenir la documentació sobre les inversions de la CASS que reclamava el Consell General. Concretament, i tal com queda reflectit en l’informe final de la comissió tècnica de seguiment d’inversions i desinversions, el Govern va disposar de la informació tramesa pel president de la CASS el 2004, però els dossiers no es van trametre a la comissió de seguiment fins el 2010, durant la legislatura socialdemòcrata. Bartumeu considera que la documentació es va retenir per amagar les pèrdues que es van produir entre el 2001 i el 2002, que ascendien a 17,8 milions d’euros, malgrat que des del 1992 s’haguessin pres mesures per aturar les inversions de risc de la parapública. Per aquest motiu, el grup parlamentari socialdemòcrata reclama que des del Govern se segueixi controlant la política d’inversions de la CASS per garantir que aquesta continua sent conservadora i evitar noves pèrdues.

Jaume Bartumeu ha valorat aquest dilluns l’informe emès per la comissió de seguiment de les inversions i desinversions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) des de la seva creació l’any 1993. El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha posat de manifest que la comissió va estar informada de les desinversions, que van donar lloc a unes pèrdues de 35 milions d’euros, però no va disposar de la informació sobre les noves inversions fetes fins el 2010.

En aquest sentit, ha incidit en el fet que durant el seu mandat com a cap de Govern, van descobrir que la documentació que el 2004 havia tramès el president del Consell d’Administració de la CASS al cap de Govern, ‘havia estat guardada en un armari i ni Marc Forné ni Albert Pintat la van trametre al Consell General’, malgrat que l’haguessin reclamat en diverses ocasions.

Segons Bartumeu, ‘no va ser per oblit ni per error, sinó amb una clara voluntat de no fer arribar la documentació’, ja que els informes contenien el que havia passat l’any 2001 i 2002, durant els quals, tot i que les participacions directes en empreses havien passat a ser inversions gestionades per tercers, es van produir unes pèrdues de 17,8 milions d’euros. Concretament, l’informe aprovat recentment explica que les pèrdues es van localitzar en els comptes gestionats per BIBM amb uns rendiments negatius de 2,8 i 10,7 milions d’euros, i American Express, amb una pèrdua de 4,3 milions d’euros.

Per tot plegat, des del grup parlamentari socialdemòcrata reclamen un control i una vigilància per part del Govern, per garantir que, atès que s’ha decidit donar per finalitzada la tasca de la comissió de seguiment del Consell General, es mantingui la política d’inversions conservadora. Bartumeu ha indicat que ‘no sabem si el Govern està fent el seguiment d’aquesta qüestió, però sí que va retallant prestacions’. Per tant, considera que abans d’abordar la reforma de la CASS i fer noves retallades, cal millorar la gestió de la parapública.

A més, també volen assegurar-se de si s’han executat totes les sentències derivades de les inversions ‘catastròfiques’ produïdes entre el 1989 i el 1991, així com esbrinar les eventuals responsabilitats que hi pugui haver en relació a les pèrdues del 2001 i 2002.

1 comentari

  1. Els comptes de la Cass sempre els aprova cada any el Consell General

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES