El referèndum de San Marino per decidir l’adhesió a la UE pot afectar el procés d’acostament d’Andorra

Els ponents de la jornada sobre els petits estats europeus i la Unió Europea han exposat les diferents opcions donades per la Comissió Europea per tal que els microestats s’acostin a la UE. El professor de Dret Internacional Marc Maresceau ha recordat que de les cinc possibilitats inicials, les que Europa veu viables són l’acord d’associació i la integració a l’Espai Econòmic Europeu, i ha apostat per la darrera opció, tenint en compte que és un model que ja funciona i al qual s’hi ha integrat un petit país com és Liechtenstein. En canvi, l’ambaixador de San Marino a la Unió Europea, Gian Nicola Filippi Balestra, considera que l’opció d’entrar a l’EEE és difícil perquè els membres de l’EFTA hi haurien d’estar d’acord i també perquè no seria compatible amb els acords duaners que actualment tenen els microestats amb la UE. A més, l’ambaixador ha anunciat que San Marino celebrarà al setembre un referèndum per decidir si s’opta per la via de l’adhesió a la Unió Europea. En aquest sentit, Maresceau ha posat de manifest que el referèndum de San Marino és un nou element a tenir en compte i que sens dubte afectarà en el procés d’acostament que havien iniciat conjuntament Andorra, Mònaco i San Marino.

Marc Maresceau ha recordat que la Unió Europea no està llesta per rebre l’adhesió de microestats, ni aquests països estan preparats per fer front a tot el cabal comunitari que això suposa. Tot i això, l’ambaixador de San Marino ha assegurat que el Tribunal Constitucional del seu país ha dit que el referèndum és legítim, i que en el cas que la resposta fos positiva, el Govern hauria de presentar una candidatura per adherir-se a la UE, però no s’ha volgut posicionar sobre si aquesta opció serà positiva o no per San Marino.

El professor de Dret Internacional ha indicat, durant la jornada, que aquest nou element pot afectar a les negociacions que havien iniciat els tres microestats per avançar en l’acostament, però no ha de ser necessàriament un problema ni necessàriament hauria d’aturar aquest procés, ja que els altres dos estats poden continuar fent passos. A més, Maresceau ha destacat que si el referèndum de San Marino és positiu, aquest país haurà de buscar arguments per justificar aquesta opció.

Pel que fa a les dues opcions avalades per la Unió Europea, Gian Nicola Filippi Balestra s’ha decantat per l’opció de l’acord d’associació, ja que considera que l’entrada a l’Espai Econòmic Europeu, com que suposa integrar-se dins de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), té un problema polític que és que hi ha d’haver el consens dels països membres de l’EFTA, i un problema tècnic, que és que al seu entendre aquesta integració no seria compatible amb els actuals acords duaners entre els petits estats i la Unió Europea.

En canvi, Maresceau, tot i reconèixer que les dues opcions proposades per la Comissió Europea tenen pros i contres, ha defensat l’opció de l’Espai Econòmic Europeu pel fet que és un marc que ja existeix i funciona, amb un ‘seguiment institucional excel·lent’, i amb el precedent de Liechtenstein, que es va integrar perfectament al sistema.

TOTES LES NOTÍCIES