El projecte PirosLife ha posat en marxa un programa de captura i seguiment d’óssos al Pallars Sobirà i l’Aran. L’objectiu d’aquesta iniciativa és triple: guanyar en expertesa en la captura i seguiment de l’ós, per poder respondre a emergències de forma adequada; millorar l’estudi científic de l’animal i la seva dispersió, amb la col·locació d’un collar GPS; i avançar en la prevenció de danys gràcies al seu control continuat.

Segons ha pogut saber l’ACN, per fer la captura ja s’ha col·locat una gàbia al Pallars Sobirà i està previst posar-ne dues més; una d’elles a la Val d’Aran i la tercera, en un lloc encara per determinar.

Les gàbies són de ferro en forma de cub cilíndric, d’uns 3 metres de longitud. Quan entra l’ós a l’habitacle, se’n tanca automàticament la porta i el sistema s’activa. Un equip d’entre 10 i 15 tècnics i veterinaris s’hi trasllada immediatament per sedar el plantígrad, prendre’n mesures i mostres, i col·locar-li el collar de localització. Aquest giny es pot programar perquè avisi quan l’animal s’aproximi a una àrea determinada, per així prevenir danys.

Està previst que les gàbies estiguin operatives fins a finals de juny. Depenent de l’evolució del projecte es pot perllongar el seu ús durant els mesos de setembre i octubre. La tercera gàbia, que encara s’ha de decidir on es col·locarà, l’ha cedida França i s’està pendent de disposar dels últims permisos per utilitzar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada