Els socis del projecte PirosLife s’han reunit aquest dimarts a Llavorsí per encarar la recta final per l’alliberament d’un nou ós al Pirineu. Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, ha anunciat que l’alliberament d’un mascle jove d’ós es farà al mes de maig, amb l’objectiu d’acabar amb els problemes de consanguinitat i assegurar la diversitat genètica de la població.

Pel que fa al lloc exacte de l’alliberament encara es desconeix i els tècnics seran els encarregats de treballar a determinar la millor ubicació, entre les diferents peticions que tenen. Durant aquesta recta final “es buscaran les complicitats de tots els sectors del territori perquè el projecte sigui un èxit”, ha dit Miralles. Aquest nou mascle ha de prendre el relleu de Pyros, introduït el 1997 i que ja ha arribat a una edat molt avançada. Pyros és el progenitor de bona part dels óssos que nascut al Pirineu des de la primera reintroducció.

La reintroducció segueix generant el rebuig dels ramaders locals, pels atacs periòdics contra els ramats i la manca d’agilitat en les mesures compensatòries i de seguretat. Sobre aquest punt, Miralles ha reconegut que “sí que s’han de millorar coses, com agilitzar el pagament de les compensacions en cas danys”, però s’ha referit a “les moltes coses que s’han fet” per evitar aquests danys, com ara “l’agrupació de ramats, les cabanes de pastor o entregar gossos protectors de ramats”.

Els tècnics estan treballant “per informar i coordinar tots els agents del territori, des dels ramaders fins al sector del turisme”, ha dit Miralles, que creu que “es tracta d’un projecte sòlid que el territori s’ha de fer seu”. El projecte, admet Miralles, té com a assignatura pendent “generar un clima d’acceptació i coexistència”.

Text: RàdioSeu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada