El projecte guanyador del concurs pel tanatori nacional fomenta la intimitat i el silenci

El  projecte ‘Adéu’ de l’arquitecte Josep Travé ha estat el guanyador del concurs per definir com serà el nou tanatori nacional i la sala de vetlles d’Escaldes-Engordany. Un edifici que estarà ubicat a tocar de la clínica de Meritxell. Travé ha explicat que és un “espai complicat” per trobar-se en “entorn urbà i sorollós”. Per aquest motiu ha treballat en un projecte que defineixi molt bé els graus d’intimitat i que la gent, “mentre penetri a l’edifici, es vagi sentint cada cop més recollida”. Així mateix, el so també va baixant de grau. Tot plegat busca fomentar la intimitat i el respecte per a les famílies que es trobaran a l’interior de l’edifici.

El projecte es reparteix en tres zones, una recepció general, vestíbuls compartits i les sales de vetlles, ha explicat l’arquitecte. També es contempla una connexió directa amb la capella, perquè els familiars hi pugui arribar directament, i perquè es pugui treure el difunt de la capella sense haver de passar per la sala de vetlles, on hi acostuma a haver els familiars.

Juntament amb el projecte de Travé, els altres dos finalistes han estat ‘La processó va per dins’, de Lluís Ginjaume, i ‘Escletxa de llum’, d’Eduard Mariné i Gerard Arias. En total s’hi han presentat setze propostes, totes elles de gran qualitat, ha destacat el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Ara el guanyador ha d’elaborar l’avantprojecte i el projecte i, un cop el pressupost del Govern estigui operatiu, es licitaran les obres de construcció, ha explicat el ministre. Però en qualsevol cas no es preveu que els treballs de construcció comencin abans de l’estiu. S’allargaran quinze mesos.

En total el pressupost previst és d’1,8 milions, que es finançaran entre el Govern i el comú escaldenc. La cònsol major, Trini Marín, ha explicat que han reservat una partida de 400.000 euros per a aquest 2018 i que la inversió comunal, que correspon a les quatre sales de vetlles i la plaça pública, calculen que serà d’entre 800.000 i 900.000 euros. El Govern s’ocuparà de l’edifici en si i del tanatori nacional, que estarà a la planta baixa. A la instal·lació s’hi entrarà pel carrer dels Escalls.

Marín ha celebrat que es tiri endavant un projecte que en part ha estat possible gràcies a la una iniciativa ciutadana, que va recollir fins a 600 signatures per tal que la parròquia comptés amb sales de vetlles. També ha explicat que aquestes sales “estan obertes a qualsevol parròquia”, i s’ha ofert a concretar reunions i signar convenis perquè totes puguin utilitzar les instal·lacions.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.