El projecte Felis confirma el creuament de gats domèstics i fers

La campanya 2012-2013 del projecte Felis, una iniciativa conjunta de l’Associació Filantròpica Bomosa i Patrimoni Natural dirigida a la conservació del gat fer, ha permès constatar la presència d’individus híbrids fruit del creuament d’animals domèstics i salvatges.

El 4 de març d’enguany es va capturar un exemplar mascle que presentava una morfologia curiosa. Els resultats de l’anàlisi genètic van mostrar que presentava una maternitat de gat domèstic i una paternitat de gat fer, fet que confirma l’existència d’individus híbrids i doncs la introgressió de gens de les poblacions domèstiques (Felis catus) cap a les poblacions salvatges (Felis silvestris).

L’exemplar capturat va ser equipat amb un collar GPS i es va efectuar el seguiment 108 dies. Per falta de cobertura GPS, segurament deguda a la coberta forestal, només vam recollir les dades de 37 dies. Aquest fet confirma el caràcter forestal de l’espècie.

Segons les localitzacions GPS obtingudes, l’exemplar de gat no va visitar l’obaga del Bony de les Neres, no va creuar la carretera general, i es va quedar proper a les zones amb activitat humana. La seva àrea vital durant aquests dies va ser d’unes 460 hectàrees, la qual cosa és poc en comparació amb altres exemplars monitoritzats a França o Espanya (més de 2000 ha. en general). Però cal anar amb precaució a l’hora d’emetre conclusions, ja que les dades representen només una localització per dia durant solament 37 dies.

A banda del gat fer capturat, també es van capturar gats domèstics (4), genetes (2) i una fagina, marcant una diferència molt neta amb la vall del Madriu on no es van capturar genetes ni gats domèstics, però si martes (13), fagines (3) i un teixó.

El projecte FELIS està dirigit a la conservació del gat fer (Felis silvestris), una espècie de fauna autòctona catalogada com “amenaçada” en diversos estats de la Unió Europea (UICN 2007) i que es troba descrita en l’annex II del Conveni de Berna i inclosa en l’annex IV de la Directiva 92/43/CEE com espècie animal d’interès comunitari que requereix una protecció estricta.

Entre altres factors, la hibridació genètica, la transmissió de malalties de gats domèstics o assilvestrats, els processos de fragmentació i pèrdua de qualitat dels hàbitats naturals semblen afectar negativament l’espècie, el que fa que a Andorra estigui inclòs a la llista d’espècies animals protegides amb el grau d’amenaça “En perill d’extinció” segons el Reglament d’espècies animals protegides del 5 de juny del 2013.

El 2011 es presentava el projecte Felis que es va iniciar a finals d’aquell any, i amb la col·laboració de tècnics contractats per Bomosa, dels tècnics del Departament de Patrimoni Natural del Govern i del Cos de Banders durant la temporada de trampeig (tardor i hivern 2012), es va capturar una femella de gat fer a la vall de Madriu, fet que va confirmar la presència de l’espècie en aquest sector del país.

A la femella capturada se li va extreure una mostra de sang per fer-ne les anàlisis parasitàries i les genètiques. Aquestes proves van poder determinar que es tractava d’un gat fer salvatge, sense hibridació amb gat domèstic.

Enguany es va aprovar la continuïtat del projecte, i l’estudi del 2012-2013 s’ha situat en una zona solana més propera a nuclis urbans, per veure si els gats domèstics abandonats poden tenir algun tipus d’incidència en l’espècie salvatge. Cal subratllar que els objectius principals del projecte són l’estudi del gat fer, un estudi poblacional sobre altres petits carnívors i la divulgació a les escoles del país de les característiques de l’espècie i del medi.

La nova campanya es va iniciar al novembre del 2012 i es va situar en una zona cèntrica del principat, al solà de la parròquia d’Encamp. La temporada de captura amb paranys va durar cinc mesos i van participar-hi els tècnics contractats per Bomosa, els tècnics del Departament de Patrimoni Natural del Govern i el Cos de Banders.

TOTES LES NOTÍCIES