pressupost-2017

El  ministre de Finances, Jordi Cinca, ha entrat a tràmit parlamentari aquest dilluns el projecte de pressupost de l’exercici 2017, que preveu uns ingressos de 415,1 milions d’euros, un 5% més, i unes despeses de 440,7 milions, que també s’incrementen en un 3%.

Així, es preveu un dèficit de gestió de 9,7 milions i un dèficit de caixa de 25,6 milions d’euros, un 9,2% inferior al pressupostat per al 2016. Jordi Cinca ha destacat que es tracta d’un “pressupost molt ajustat i en sintonia amb l’economia del país”, i ha atribuït l’augment d’ingressos pel millor coneixement que es té de les noves figures impositives, cosa que permet pressupostar a l’alça la recaptació per IRPF, la de l’IRNR i la de l’Impost de Societats, a banda de la pujada dels ingressos patrimonials pel fet que Andorra Telecom ha tingut més beneficis dels inicialment esperats. El ministre també ha anunciat una pujada del 10% de les taxes al tabac, i un increment de la partida d’inversions de més del 7%.

El titular de Finances, Jordi Cinca, ha lliurat aquest dilluns al matí al síndic general, Vicenç Mateu, el projecte de pressupost per a l’exercici 2017. Cinca l’ha qualificat de “continuista” i que s’apropa cada vegada més a l’equilibri pressupostari. Així, ha destacat que ja compleix els objectius de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques previstos per al 2019, ja que el dèficit de gestió se situa per sota dels 10 milions d’euros, una xifra que està per sota de l’1% del PIB.

Pel que fa als ingressos, que ascendeixen a 415,1 milions d’euros, han augmentat un 5% gràcies a l’increment de la recaptació dels impostos directes, fixat en un 21,4%, i dels ingressos patrimonials (15,85%). Jordi Cinca ha explicat que es tracta del primer any que es pot elaborar el pressupost després d’haver liquidat, com a mínim, un any de totes les noves figures impositives, de manera que “tenim més coneixement i dades reals”. En concret, es pressuposten a l’alça els ingressos per IRPF, tenint en compte que l’any passat es va fer una previsió molt prudent i ara el pressupost recull la millora substancial que s’ha observat en la recaptació d’aquest tribut. També s’augmenta la recaptació per l’Impost de Societats, tenint en compte que durant el 2015 aquest impost es va veure afectat per les deduccions relacionades amb l’impost de plusvàlues. I finalment, Cinca ha explicat que l’any passat es van rebaixar molt les expectatives de recaptació per l’Impost de la Renda dels No Residents (IRNR) per l’entrada en vigor dels CDI amb Espanya i França, i com que la disminució no ha estat tant forta com es preveia, per al 2017 també s’ha pressupostat a l’alça.

D’altra banda, l’increment dels ingressos patrimonials ve motivat pel fet que els beneficis d’Andorra Telecom del 2016, que per tercer any consecutiu s’inclouen en el pressupost del Govern en la seva totalitat, es preveuen bastant per sobre del que s’havia previst inicialment. Sobre aquesta qüestió, Jordi Cinca ha volgut deixar clar que el repartiment de dividends de les empreses públiques és una pràctica històrica i totalment lògica, i respon al fet que Andorra Telecom ja té unes reserves molt importants, de manera que l’Estat, com a únic propietari, pot cobrar els dividends d’aquests beneficis en la seva totalitat.
  
Increment de la taxa del tabac

Pel que fa als impostos indirectes, que amb 280 milions d’euros són la principal font de finançament, es mantenen estables amb un increment que no arriba a l’1%. El titular de Finances ha destacat que hi haurà una baixada en la recaptació per l’IGI que es veurà compensada per un augment de la taxa al consum que s’aplica al tabac. Cinca ha recordat que des del 2014 no s’incrementava aquesta taxa i que s’incrementarà al voltant d’un 10% a principis del 2017 per evitar que creixi el diferencial de preu d’aquest producte amb els països de l’entorn, mantenint alhora la competitivitat del sector.

D’altra banda, Cinca també ha anunciat una actualització i homogeneïtzació de les taxes del Govern, que tot i que tindrà poc impacte en el pressupost, es durà a terme amb l’objectiu de revisar-les tenint en compte que des del 2008 no s’havien tocat a causa de l’IPC negatiu, i de corregir la “dispersió” de taxes i preus públics que s’ha produït en els darrers anys.

Finalment, el global de les despeses augmenta un 3%, principalment per l’increment del 39% de les transferències de capital (sobretot per les partides dedicades a la CASS i al SAAS). Pel que fa a la partida d’inversions, es preveu un augment del 7,7%.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada