SFG

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el projecte de la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, que regula per primera vegada la donació.

Aquest projecte de llei estableix les normes de qualitat i seguretat que han de complir la sang, les cèl·lules, els teixits i els òrgans (o substàncies d’origen humà) per ser aplicats o trasplantats en el cos humà, així com els principis i les condicions per poder ser donant.

Aquesta normativa s’ha elaborat prenent com a base les directives europees que regulen la qualitat i la seguretat dels òrgans, les cèl·lules i els teixits i la sang.

L’elaboració d’aquesta norma respon principalment a la demanda de la societat andorrana per poder donar òrgans i teixits. Fins ara, les donacions d’òrgans i teixits no es podien fer a Andorra perquè no existia una normativa que desenvolupés els principis i les condicions per poder dur a terme la donació.

L’existència d’un marc legal permetrà establir convenis amb altres països per a què es pugui procedir a l’explantació d’òrgans i teixits de difunts a Andorra i que aquests puguin ser utilitzats en trasplantaments per aquelles persones que els puguin necessitar.

El projecte de llei preveu que en cas de mort qualsevol persona tingui la consideració de presumpte donant si no ha manifestat en vida la seva oposició a la donació. L’oposició o rebuig a la donació es podrà manifestar per qualsevol via, com per exemple deixar constància escrita o manifestar-ho a un familiar, i també s’ha previst que es pugui fer constar de manera expressa en el Registre de voluntats anticipades. No obstant això, també es demanarà el consentiment als familiars, que s’hi podrien oposar sempre i quan el difunt no hagi manifestat en vida la voluntat expressa de ser donant.

El model de donació previst és el que se segueix en els països del nostre entorn i és el que permet obtenir un major nombre de donants i per tant, oferir més oportunitats a les persones que poden requerir un trasplantament.

Tenint en compte l’existència a Andorra d’un sector biotecnològic amb projecció de desenvolupament, el projecte de llei regula les activitats dels establiments de teixits i també defineix els medicaments de teràpia avançada i estableix els requisits per poder fabricar i utilitzar aquests medicaments.
Els medicaments de teràpia avançada són medicaments per a ús humà basats en gens (teràpia gènica), en cèl·lules (teràpia cel·lular) o en teixits (enginyeria tissular). Aquests ofereixen noves possibilitats de tractament en malalties com el càncer o en malalties genètiques, i poden ser molt beneficiosos per als pacients però també cal que se sotmetin a una regulació molt estricta per garantir la seva qualitat, eficàcia i seguretat.

La llei també regula la donació de sang i els requisits que han de complir els centres i els serveis de transfusió, i dona un marc legal equivalent al dels països del nostre entorn amb els que es duen a terme aquestes activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada