El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Projecte de llei qualificada de seguretat pública que regula per primera vegada qüestions com el dret de reunió i manifestació, la documentació i la identificació personals, la videovigilància, les actuacions de manteniment de la seguretat ciutadana i els esdeveniments amb gran concurrència de persones.

A més, regula extensament la protecció de l’ordre públic i la convivència ciutadana i n’estableix un règim sancionador molt més àgil que l’actual i amb imports actualitzats.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat el Projecte de llei que té com a objectiu preservar l’ordre públic i la seguretat ciutadana per tal que tots els ciutadans puguin exercir plenament els drets fonamentals i les llibertats públiques reconeguts a la Constitució i a les altres normes de l’ordenament jurídic. Fins ara es comptava amb normativa en aquesta matèria, en molts casos preconstitucional, però quedaven qüestions pendents de regular i altres que calia actualitzar.

Pel que fa a l’ordre públic i la convivència ciutadana, es prohibeix el consum de begudes alcohòliques en espais no autoritzats, i se sanciona amb multes de 300 euros. La possessió o el consum de drogues en espais públics està prohibida en tots els casos, i en aquest cas s’estableix una sanció de 500 euros.

També en relació amb l’ordre públic, es regulen els establiments de restauració i oci nocturn, que han de complir els horaris d’obertura i tancament i els horaris en què es poden servir begudes alcohòliques, que s’estableixen per reglament. Així, l’incompliment pot suposar sancions de 500 euros en el primer cas, i de 300 euros per cada persona que estigui consumint a l’establiment. A més, es prohibeixen activitats o actuacions publicitàries destinades a promoure el consum abusiu de begudes alcohòliques i es prohibeix servir begudes alcohòliques a les persones menors d’edat o que es presentin signes evidents de trobar-se sota els efectes de l’alcohol o les drogues.

Els establiments també han de vetllar perquè el soroll no destorbi el descans dels veïns, perquè els clients no consumeixin begudes alcohòliques fora del recinte, i perquè els treballadors i clients no consumeixin drogues. Pel que fa a les discoteques, pubs i sales de festes, a més, no poden permetre l’entrada de menors de 16 anys.

Com a mesures per garantir la tranquil·litat pública i el dret al descans, també s’estableix l’obligació de tots els ciutadans de respectar aquest dret entre les 22 hores i les 8 hores els dies laborables i fins a les 9 hores els caps de setmana i dies festius.

Per garantir el bon compliment de l’ordre públic, el Projecte de llei preveu un règim sancionador més àgil, que estableix un procediment abreujat mitjançant el qual el Cos de Policia ha de notificar l’expedient a la persona, que té un termini de deu dies hàbils per presentar al·legacions. Així, si es paga la sanció en el moment de l’inici del procediment o dins els primers deu dies, s’aplica una reducció del 40%; i per a les persones estrangeres no residents que no paguin voluntàriament, han de constituir un dipòsit equivalent a l’import de la sanció mentre dura la tramitació del procediment.

D’altra banda, el Projecte de llei regula per primera vegada alguns drets ciutadans que no estaven desenvolupats legalment. Així, es reconeix el dret de reunió i manifestació, i només es requereix comunicació prèvia al ministeri en el segon cas, amb una antelació d’entre 8 i 45 dies hàbils, o de dos dies hàbils quan hi hagi causes extraordinàries que ho justifiquin.

Pel que fa a la documentació i identificació personals, el text regula quina és la identificació personal, i estableix en quins casos el Cos de Policia pot requerir la identificació. A més, es prohibeixen específicament els controls d’identitat massius o fets per qualsevol motiu discriminatori.

Igualment, es regulen les actuacions de manteniment de la seguretat ciutadana amb l’objectiu de donar els mitjans necessaris al Cos de Policia per garantir la seguretat tot protegint els drets fonamentals dels ciutadans. Es determinen com han de ser l’entrada i escorcoll en domicilis i altres béns immobles, les restriccions de la circulació i els controls i identificació de persones als espaís públics.

Finalment, per primera vegada el Projecte de llei inclou la videovigilància, que les administracions públiques poden instal·lar per a determinades finalitats de seguretat, i que també poden fer servir entitats i persones privades amb finalitat de protecció.

En tots els casos, cal una autorització prèvia del ministeri per poder instal·lar els sistemes de videovigilància, i caldrà tenir en compte el principi de proporcionalitat entre la finalitat de la vigilància i la possible afectació als drets a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge. Igualment, cal que la vigilància estigui anunciada de manera clara i visible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada