El projecte de llei contra la violència de gènere haurà d’esperar fins al 2014

bonet-gonzalezEl projecte de llei en el qual van anunciar que començaven a treballar fa un any els grups parlamentaris de Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata s’ha endarrerit i no es podrà presentar fins al proper període de sessions. La consellera demòcrata, Celine Mandicó, ha reconegut que hi estan treballant ‘intensament’ però que encara no estan en disposició de poder-lo presentar sobretot perquè toca molts àmbits. També la consellera socialdemòcrata, Mariona González, ha apuntat que tenen un primer esborrany però que encara no és prou complet i que el procés s’ha allargat perquè cal parlar amb tots els estaments implicats i fer un treball ‘el més acurat possible’. Per la seva part, la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, ha reconegut que la dissolució d’un dels grups parlamentaris i la recomposició de les comissions així com la transversalitat de la futura llei han endarrerit la presentació però la voluntat és que es pugui consensuar entre els tres grups i entrar a tràmit el projecte en el proper període de sessions. ‘Quan abans millor, si pot ser abans del 6 de març, Dia mundial de la dona’, ha manifestat Bonet.

La dissolució del grup parlamentari socialdemòcrata i la reconstitució de les comissions, juntament amb la voluntat d’implicar tots els ministeris, entitats i estaments per fer un text transversal són els principals aspectes que han apuntat les conselleres generals de DA, PS i grup mixt, Celine Mandicó, Mariona González i Sílvia Bonet, com a causes de l’endarreriment en la presentació del projecte de llei contra la violència de gènere.

Tot i que fa un any que es va anunciar que es començava a treballar en un text consensuat entre tots els grups parlamentaris, actualment la comissió d’Afers Socials compta amb un primer esborrany ‘però no tan avançat com volíem nosaltres’, ha reconegut González.

Tant Mandicó com Bonet han recordat que vol ser una llei ‘transversal’ i amb ‘molts àmbits implicats’ i cal ‘analitzar alguns aspectes amb més profunditat per fer una llei amb cara i ulls’. Com ha explicat la consellera socialdemòcrata, aquesta transversalitat fa que l’assessora hagi de parlar amb tots els ministeris i entitats implicades i es vol fer participar la societat civil per fer un treball ‘el més acurat possible’, encara que això allargui el termini.

L’objectiu, ha dit González, és que incideixi en tots els àmbits, des de la prevenció fins a les penes pels delictes de violència de gènere. Per la seva part, la consellera del grup mixt ha afegit que volen ‘articular bé tots els recursos que han d’actuar al voltant de la dona víctima de violència de gènere’ perquè en llegir el text ‘quedi molt clar qui ha d’intervenir i sobre quines funcions ha d’intervenir’. A més, no volen fer un ‘copiar i pegar d’altres països’ perquè es vol articular tot el que ja està funcionant i buscar la manera de millorar-ho per ‘donar valor a aquesta llei per fer passos endavant’, ha afegit Bonet.

‘La voluntat hi continua sent tota’, han afirmat les conselleres així com la de buscar el consens entre els tres grups. Queda pràcticament descartada la possibilitat d’entrar el text abans que acabi l’any però sí que esperen que es pugui presentar durant el proper període de sessions. ‘Si pot ser abans del 6 de març Dia mundial de la dona’, ha augurat Sílvia Bonet.

Per la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ‘s’està tardant massa’ en legislar en aquest tema perquè ‘dóna més seguretat jurídica si hi ha una norma específica que et recolza, t’ajuda i et diu quines pautes s’han de seguir i cap on anar, sobretot per la víctima i la seva seguretat’.

Creació del Comitè nacional de bioètica

Sobre l’anunci de la creació d’un Comitè nacional de bioètica fet aquest dilluns, la consellera general socialdemòcrata, Mariona González, ha afirmat que no en tenia coneixement i que no és necessari ‘muntar res ni crear res’ per debatre sobre l’avortament. ‘Tots els estaments internacionals fins la data ho recomanen i nosaltres mateixos hauríem de veure què és necessari per a la llibertat de la dona i per a la salut sexual de la dona’, ha recalcat.

Ara bé, per González, si la creació d’aquest òrgan ha de servir perquè el Govern ‘rectifiqui i faci marxa enrere en els seus arguments’ i perquè en un any es pugui despenalitzar l’avortament en els tres supòsits ‘benvingut serà’, ha afegit. Amb tot, per la consellera aquesta decisió ‘sona una mica a excusa’ perquè considera que el que fa falta és ‘votar en conseqüència’.

En canvi, la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, ha exposat que fa temps que s’estava treballant en la creació d’aquest Comitè però el seu objectiu és debatre no únicament sobre l’avortament sinó sobre ‘temes que posin sobre la taula condicions de bioètica’ i que es pugui posicionar. Per aquesta raó ha considerat que és un ‘òrgan ‘necessari i molt important’ que s’ha de posar en funcionament ‘el més ràpid possible’.

Més concretament sobre la qüestió de l’avortament, Bonet ha assegurat que la societat andorrana és ‘prou madura i responsable’ per analitzar i plantejar en quines situacions es pot acceptar ‘sense entrar en conflictes ètics i religiosos’. ‘No ens fa por afrontar el debat sigui quin sigui per poder avançar al mateix ritme que la societat, no podem donar l’esquena a la voluntat de la gent’, ha dit.

Per últim, la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, ha valorat positivament disposar d’òrgans de reflexió per ‘debatre i tenir l’oportunitat que cadascú s’expressi i acabin reflectint la realitat del model de societat que tenim’. La seva funció, ha dit, hauria de ser la de treure les conclusions que sorgeixin del debat però ‘la decisió política ja es prendrà’.

TOTES LES NOTÍCIES