El programa Esport Blanc Escolar 2018-2019 ja està en marxa al Pirineu català amb prop de 2.500 alumnes

Les primeres sessions d’esquí nòrdic a Vall de Núria per part d’alumnes de l’Escola Joan Maragall de Ripoll han donat el tret de sortida aquesta setmana a una nova edició del programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d’hivern entre els més petits, que aquest curs 2018-2019 arriba a la sisena edició consecutiva. Enguany, l’activitat continua creixent en practicants -2.481 alumnes de 60 centres educatius- i ja en formaran part totes les escoles públiques i concertades del Pirineu català.

Una de les sessions d’esquí nòrdic celebrades aquesta setmana a Vall de Núria (Foto: CE del Ripollès)
En el conjunt del Pirineu català, el programa beneficiarà 2.481 alumnes (1.337 de 3r i 1.144 de 4t de primària) de 60 centres educatius (13 ZER’s, 37 escoles públiques i 10 de concertades) de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d’Aran. El curs passat, hi van prendre part 2.085 alumnes de 50 centres. (veure taula al final)

La Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran com a col·laboradors, posen en marxa un programa que enguany, com a novetats, guanya alumnat, en incorporar les escoles concertades del Pirineu i Aran, i que possiblement ampliï el nombre de jornades de Graduació de Neu.

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

L’activitat, que va néixer el curs 2013-14, consta de 8 sessions, que es duran a terme durant el segon trimestre del curs escolar, està integrada al programa d’educació física i es realitza en horari lectiu. Les 8 sessions es divideixen en 3 d’esquí nòrdic, 3 d’esquí alpí i 2 de surf de neu. En algun cas, com a la comarca del Berguedà, alguns centres tenen la possibilitat de compactar algunes sessions per tal d’evitar que s’inverteixi més temps en el desplaçament que en l’activitat.

La Graduació de Neu, premiada per la FIS

D’altra banda, i per segon any consecutiu, se celebrarà la jornada de Graduació de Neu, on els joves esportistes de 4t de primària que finalitzen la seva participació al programa posaran en pràctica el que han après durant els 2 cursos en una trobada lúdico-competitiva.

Pel que fa a aquesta trobada de cloenda, si l’any passat es va celebrar primer a La Molina i després a Baqueira Beret, aquest curs es podrien realitzar més jornades en alguna altra estació pirinenca. Cal destacar que la Graduació de Neu ha estat reconeguda per la Federació Internacional d’Esquí (FIS) a través dels SnowKidz Award, en els quals ha acabat classificada en quarta posició com a premi a la tasca de foment dels esports d’hivern entre la mainada.

Tota la informació sobre el programa Esport Blanc Escolar, amb documentació i materials de la formació, així com recursos elaborats als centres, es pot trobar a l’espai específic del web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d’Educació i al web de la Secretaria General de l’Esport.

TOTES LES NOTÍCIES