El programa de detecció precoç constata 11 càncers de mama des de l’1 de gener del 2012

cancer-mamaEl ministeri de Salut i Benestar ha realitzat un balanç parcial del programa de detecció precoç del càncer de mama, amb motiu del dia mundial contra el càncer de mama que se celebra aquest dissabte 19 d’octubre, al mateix temps que ha recordat la importància de la detecció precoç. Tot i que el tancament de la darrera ronda del programa no tindrà lloc fins finalitzar l’any, el balanç parcial entre l’1 de gener del 2012 i el 30 de setembre del 2013 és de 3.234 mamografies realitzades, i la detecció d’11 càncers de mama.

D’aquesta manera, el nombre de casos de càncer de mama que s’han detectat en el marc del programa de detecció precoç, des del seu inici fins al moment, ha estat de 35. El ministeri de Salut i Benestar assenyala que el percentatge de participació al programa ha anat augmentant any rere any, d’acord a la taula adjunta.

A Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública. Segons les dades obtingudes dels registres de càncer i de mortalitat del Ministeri de Salut i Benestar, els últims anys el càncer de mama ha estat entre les primeres causes de malaltia i mort en la població femenina resident al país.

Observant la classificació per localització dels càncers detectats en dones en el quinquenni 2008-2012, el càncer de mama continua essent el primer amb un 30,5% dels càncers diagnosticats. Pel que fa a la mortalitat en dones, el càncer és la segona causa de mort per darrera de les malalties de l’aparell circulatori i, d’aquest grup de càncer, el tumor de mama és el que provoca més morts.

Observant la classificació per localització dels càncers detectats en dones en el quinquenni 2008-2012, el càncer de mama continua essent el primer amb un 30,5% dels càncers diagnosticats, seguit pel càncer colorectal (11,6%) i el de tiroides (8,6%).

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama d’Andorra ofereix a les dones d’edats compreses entre 50 i 69 anys una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys amb l’objectiu final de reduir la mortalitat i la malaltia associada al càncer de mama en les dones d’aquest grup d’edat.

Les dones són convidades a participar al programa mitjançant una carta personalitzada i un cop han participat, si el resultat és correcte, als dos anys tornen a rebre una carta, aquest cop amb dia i hora, per realitzar de nou la mamografia de cribratge. Si és necessari fer alguna mamografia abans dels 2 anys, el programa també els hi recorda a les dones.

El 100% de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents que dirimeixen els seus desacords per consens. Tots els centres radiològics del país participen en el programa: el servei de diagnòstic per la imatge de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el consultori radiològic Dr.Farràs/Dr.Mir, i el Centre d’imatge diagnòstica Dra. Cuesta

Per a més informació, el programa ofereix un telèfon d’atenció directa de dilluns a divendres de 10 a 13 hores excepte festius. Tel: 86 77 85.