El Premi Internacional Calvó Armengol, establert en memòria del professor Antoni Calvó Armengol, ha estat atorgat en la tercera edició al professor Raj Chetty, de la Universitat de Harvard.

El professor Raj Chetty ocupa actualment la càtedra d’Economia William Henry Bloomberg a la Harvard University i és codirector del Public Economics Program del National Bureau of Economic Research (NBER). Va llicenciar-se cum laude a la Harvard University l’any 2000 i es va doctorar en economia a la mateixa universitat el 2003. Del 2003 fins al 2009 va ser professor a la University of California, a Berkeley, any en què va retornar a Harvard. Ha obtingut diversos reconeixements, inclosa una Sloan Fellowship, una MacArthur Fellowship, la medalla John Bates Clark (que concedeix l’American Economic Association al millor economista nord-americà més jove de 40 anys) i recentment ha estat nomenat Fellow de l’Econometric Society. Ha estat membre de diversos consells editorials i actualment és l’editor del Journal of Public Economics.

La recerca recent del professor Chetty en mobilitat intergeneracional ha aixecat una gran atenció mediàtica. La investigació analitza la mobilitat social als EUA dels infants provinents de famílies de nivell econòmic baix. Se centra en la igualtat d’oportunitats i en com es poden donar millors possibilitats d’èxit als infants d’entorns desfavorits.

El professor Chetty i els seus coautors assenyalen que els resultats dels infants depenen de les característiques del lloc on viuen i mostren una gran variació geogràfica. Així, la mobilitat en els ingressos depèn de les dimensions de la classe mitjana local i del grau d’integració a aquesta classe dels grups menys afavorits: com més bona és la integració, més alta és la mobilitat.

Altres factors que estan relacionats amb la mobilitat són l’estructura familiar, la qualitat de les escoles de l’àrea i els nivells de participació ciutadana.

En un altre àmbit de la seva investigació, el professor Chetty ha quantificat l’impacte que té el nombre d’alumnes per classe de guarderia d’un infant i l’experiència dels seus mestres, en/sobre la seva probabilitat d’accés a la universitat i als seus ingressos i estalvis futurs.

Igualment, ha fet contribucions importants per entendre l’impacte dels impostos i dels subsidis d’atur en l’elecció d’una feina i les decisions intertemporals de consum i d’estalvi.

El premi, que inclou una dotació en efectiu de 30.000 euros, reconeix els èxits científics dels guardonats.

El guanyador encapçalarà com a director científic un seminari de treball (workshop) de dos dies en què participaran entre 15 i 20 investigadors joves de tot el món. Tant el workshop com la cerimònia de lliurament del guardó tindran lloc durant el 2014.

El comitè de selecció del premi ha estat format per Salvador Barberà, Matthew O. Jackson (president) i Joel Sobel.

Foto: MacArthur Foundation.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada