El professor Raj Chetty, de la Universitat de Harvard, recull el III Premi Internacional Calvó Armengol

El Govern d’Andorra, una fundació financera i la Barcelona Graduate School of Economics lliuren el III Premi Internacional Calvó Armengol al professor Raj Chetty de la Universitat de Harvard, un guardó establert en memòria del professor Antoni Calvó Armengol.

El professor Chetty ocupa actualment la Càtedra d’Economia William Henry Bloomberg a la Harvard University i és codirector del Public Economics Program del National Bureau of Economic Research (NBER). Va llicenciar-se amb Cum Laude a la Harvard University, l’any 2000, i es va doctorar en economia a la mateixa Universitat l’any 2003. Del 2003 fins al 2009 va ser professor a la University of California a Berkeley, any en el qual va retornar a Harvard. Ha obtingut diversos reconeixements, entre els quals una Sloan Felowship, una MacArthur Felowship i la John Bates Clark Medal, i recentment ha estat nomenat Fellow de la Econometric Society. Ha estat membre de diversos consells editorials i actualment és l’editor del Journal of Public Economics.

La recerca recent del professor Chetty en mobilitat intergeneracional ha generat una gran atenció mediàtica. Aquesta recerca analitza la mobilitat social als EUA dels infants provinents de famílies de nivell econòmic baix. El professor Chetty i els seus coautors troben que els resultats dels infants depenen de les característiques del lloc on viuen, i mostren una gran variació geogràfica.

Segons han pogut observar, la mobilitat en els ingressos depèn de la grandària de la classe mitjana local i del ben integrats que estan els pobres a la classe mitjana local: com millor és la integració més alta és la mobilitat. La mobilitat també està correlacionada amb l’estructura familiar, la qualitat de les escoles de l’àrea i els nivells de participació ciutadana. En un altre àmbit fascinant de la seva investigació, el professor Chetty ha quantificat l’impacte que tenen el nombre d’alumnes que hi ha a la classe de guarderia d’un infant i l’experiència dels seus mestres, sobre la seva probabilitat d’accés a la universitat i els seus ingressos i estalvis futurs. El professor Chetty també ha realitzat importants contribucions per entendre quin és l’impacte que tenen els impostos i els subsidis d’atur sobre l’elecció ocupacional, i les decisions intertemporals de consum i d’estalvi.

Antecedents del premi:
El Premi Internacional Calvó Armengol va ser creat l’any 2008 en memòria d’Antoni Calvó Armengol, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona GSE, que va morir la tardor del 2007 amb 37 anys. Antoni Calvó Armengol era un economista andorrà que va fer contribucions excepcionals a l’anàlisi econòmic de les interaccions socials.

El premi s’atorga cada dos anys a un economista o científic social menor de 40 anys que hagi contribuït al coneixement de l’estructura social i les implicacions que té sobre les interaccions econòmiques. Aquesta és la tercera edició d’aquest premi. En la primera edició (2009) la guardonada va ser Esther Duflo i en la segona (2011) va ser Roland Fryer. El premi, que inclou una dotació en efectiu de 30.000€, reconeix els assoliments científics excepcionals dels guardonats. El premiat serà el director científic d’un seminari de treball (workshop) de dos dies que comptarà amb la participació d’entre 15 i 20 investigadors joves de tot el món.

El comitè de selecció del premi ha estat format per Salvador Barberà, Matthew O. Jackson (president), i Joel Sobel.

Lliurament del premi:
La cerimònia de lliurament del Premi Internacional Calvó Armengol tindrà lloc el 20 de maig del 2014, a les 18 h, en una acte a porta tancada a la sala la Concòrdia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Chetty pronunciarà la conferència “Improving Equality of Opportunity: New Evidence and Policy Lessons”, amb traducció simultània al català.

Conferència a la Fundació Catalunya-La Pedrera
El professor Chetty pronunciarà el dia 21 de maig, a les 18 hores, una conferència titulada “The Value-Added of Neighborhoods: Neighborhood Effects in Social Mobility”, oferta per la Barcelona GSE en el marc del III Premi Internacional Calvó Armengol. Tindrà lloc a la Fundació Catalunya-La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92) de Barcelona.

TOTES LES NOTÍCIES