El procés participatiu sobre el canvi climàtic aplega prop d’un centenar de persones

campEl ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha intervingut aquest dimarts la darrera sessió plenària del procés participatiu sobre el canvi climàtic, celebrada a la sala d’actes de la Llacuna. Camp ha celebrat l’elevada participació durant les quatre sessions desenvolupades, que han aplegat prop d’un centenar de persones en total, al mateix temps que ha fet una crida a “planificar entre tots una Andorra més sostenible” en termes com l’urbanisme, l’aprofitament de l’aigua, la mobilitat, la potenciació de les energies renovables, entre d’altres línies de treball.

Aquesta implicació ciutadana serà, segons Camp, important a l’hora d’afirmar que “les mesures d’adaptació finals proposades són realment el fruit de la participació d’una àmplia representació dels diferents sectors i professionals d’Andorra”. En total, durant les sessions del Procés d’Adaptació d’Andorra al Canvi Climàtic (PAACC) de treball s’han tractat 12 temes com l’agricultura, la gestió de boscos, el turisme, l’aigua i l’energia, entre d’altres, i s’han arribat a concretar unes 120 mesures d’adaptació d’Andorra al canvi climàtic.

El titular de Turisme i Medi Ambient ha avançat que el resultat d’aquestes sessions de treball es veurà reflectit en un catàleg de mesures en què hi haurà temes de diversa tipologia com ara de normativa, d’inversions en infraestructures, temes de recerca i desenvolupament i mesures de planificació territorial, entre moltes altres qüestions.

Camp s’ha mostrat partidari d’analitzar a partir d’ara “la relació cost-impacte” de les accions prioritàries, així com de definir els terminis en què aquestes mesures podrien ser més efectives o viables. “Al meu entendre el què més urgeix a hores d’ara, i cito literalment una de les mesures proposades, és avançar en l’estudi de models predictius que tinguin en compte l’augment de la intensitat i la freqüència dels fenòmens climàtics extrems i la seva repercussió sobre els riscos naturals així com sobre les infraestructures i la mobilitat”, ha precisat, posant l’èmfasi en la població del país i els sectors econòmics  en general.

D’altra banda, el ministre de Turisme i Medi Ambient ha valorat l’enquesta realitzada durant el mes d’octubre per part de l’Observatori sociològic de l’Institut d’Estudis Andorrans en què s’incloïen algunes accions relacionades amb el canvi climàtic. En aquest sentit, ha assenyalat que el 47% relacionen el canvi climàtic amb els gasos que provoquen la contaminació atmosfèrica i l’efecte hivernacle, mentre que un 41% ho fa amb l’augment de la temperatura, un 14% amb el desglaç dels pols o reducció del gel dels glacials i un 10% amb un augment de les tempestes i inundacions. “La població està al cas del fenomen, gràcies a la tasca de divulgació principalment realitzada pels mitjans de comunicació”, ha assenyalat.

A més, l’enquesta posa de manifest, segons ha recordat Camp, que “la població d’Andorra considera el canvi climàtic com un problema greu, ja que en una escala entre l’1 i un 10 (entre menys greu i més greu) la mitjana és de 7,1”. Aquest resultat és similar al conjunt dels països de la Unió Europea, que valoren la gravetat del canvi climàtic amb una mitjana de 7,3.

Tot i això, prop d’un 50% dels enquestats a Andorra consideren que el canvi climàtic no els pot afectar directament a ells, de manera que “queda encara doncs un esforç important per conscienciar la població del país que també té un rol important en l’adaptació al canvi climàtic, per exemple en el consum de l’aigua i en general en el consum energètic, o en la utilització dels mitjans de transport”.

Finalment, Camp s’ha mostrat convençut que aquestes sessions de treball del Procés d’Adaptació d’Andorra al Canvi Climàtic “ens serviran a nivell intern però també en el marc internacional  i concretament en les comunicacions nacionals que Andorra, com a país part del Conveni marc de les Nacions Unides, ha de sotmetre properament al Secretariat de les Nacions Unides”.

TOTES LES NOTÍCIES